PROGRAM DE MAXIM OPT ORE PENTRU STUDENTI – Initiativa, depusa in Camera Deputatilor: "Punerea studentilor in imposibilitatea de a munci in paralel cu facultatea pentru a isi permite taxa de scolarizare, avand in vedere programul solicitant” (Document)
08 November 2023 11:29 Lumea Banilor 1116Proiectul de lege privind modificarea Legii invatamantului superior 199/2023 a fost depus in Camera Deputatilor. Concret, se cere ca studentii sa nu fie obligati sa stea mai mult de opte ore pe zi la cursuri.
Initiatorii explica ca au fost cazuri in care programul a fost si de 12 ore, lucru care ii pune pe studenti in imposibilitatea de a munci in paralel cu facultatea pentru a isi permite sa plateasca taxa de scolarizare. Potrivit expunerii de motive, activitatea educationala realizata de tineri in perioada studiilor universitare reprezinta un fundament important pentru viitoarea cariera. Cu toate acestea, in momentul in care timpul petrecut pentru studii nu permite studentilor sa intreprinda si activititi extra-curriculare sau nu ofera un timp corespunzator de odihna, exista riscul ca activitatea educationala sa produca exact efectul opus celui urmarit.
Orarul variaza
Se arata ca timpul petrecut de studenti in cadrul activitatilor educationale variaza in functie de facultatea pe care acestia o urmeaza. In statele membre ale Uniunii Europene se aplica Sistemul european de transfer si acumulare a creditelor, care echivaleaza un credit cu 25 si 30 de ore de studiu. Aritmetic, daca un student are de realizat 30 de credite, la o medie de 28 ore/credit, are nevoie de 840 de ore de studii/an universitar, echivalentul a 6 ore pe zi de cursuri. Cu toate acestea, exista factori care determina variatii in numarul de ore pe care un student le petrece la facultate.
Printre aceste variatii se numara si modalitatea in care institutiile de invatamant intocmesc orarul, care uneori poate ajunge si la 10 ore/zi petrecute in cadrul facultatii:
Program de 12 ore
"Un caz care a atras atentia publica anul acesta este cel al Universitatii de Medicina si Farmacie ,,Grigore T. Popa” din Iasi, unde, in data de 26 iunie 2023, sute de studenti au protestat ca urmare a deciziilor conducerii Universitatii, printre care cea de a impune prezenta obligatorie de 70% la cursuri pentru a putea promova anul si cresterea taxei pentru programul de licenta la 10.000 lei/an. In acel context, studentii au reclamat ca in unele cazuri, programul de cursuri incepe la 07:30 si se incheie la 19:30.
Cand aceasta crestere este asociata cu punerea studentilor in imposibilitatea de a munci in paralel cu facultatea pentru a isi permite taxa de scolarizare, avand in vedere programul solicitant, acesti factori duc la o descurajare a studentilor care nu pot plati taxa de a mai accede la studii universitare. Din acest motiv, considerim necesar ca studentii sa nu poata fi obligati sa petreaca mai mult de opt ore in facultate zilnic”, precizeaza initiatorii.