PROGNOZA BNR PRIVIND INFLATIA – Accelerare in aprilie 2022, dupa expirarea masurilor de plafonare si compensare a preturilor la energie. Ce se intampla pana la sfarsitul anului (Document)
Banca Nationala a Romaniei anunta o accelerare a inflatiei in luna aprilie 2022, de 11,2%, la expirarea perioadei de aplicare a masurilor de plafonare si compensare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie.
Potrivit Raportului asupra inflatiei al BNR, traiectoria prognozata a ratei anuale a inflatiei IPC este influentata substantial de evolutia viitoare a preturilor produselor energetice, grevata de incertitudini majore. Prognoza actuala presupune o accelerare a inflatiei in luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a masurilor de plafonare si compensare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru populatie, conform prevederilor legislatiei in vigoare la data publicarii raportului. Ulterior, rata anuala a inflatiei va decelera gradual pana in trimestrul I 2023, respectiv abrupt in luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de baza favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6 la suta in luna decembrie 2022, respectiv 3,2 la suta in decembrie 2023, cu o contributie directa semnificativa, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preturilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrica, gaze naturale) pentru sfarsitul acestui an.
Majorari in lant ale costurilor de productie
BNR anunta ca rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat continua sa recepteze pe termen scurt majorarile in lant ale costurilor de productie, fiind proiectata sa creasca pe parcursul trimestrului I 2022. Odata cu disiparea treptata a acestor presiuni din partea factorilor de oferta, sub influenta determinantilor fundamentali, tendinta ascendenta a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozata o decelerare graduala, cu o revenire la marginea superioara a intervalului tintei in trimestrul I 2023. Balanta riscurilor la adresa proiectiei ratei anuale a inflatiei este apreciata a fi usor inclinata in sensul unor abateri in sus fata de traiectoria descrisa in scenariul de baza. In actuala conjunctura, surse apreciabile de incertitudini continua sa provina din partea evolutiilor viitoare ale crizei energetice si ale celei sanitare.
Cresteri ale preturilor la energie electrica si gaze sunt preconizate si in iulie si, respectiv, octombrie 2022
Majorari ale preturilor la energia electrica si gazele naturale, dar de magnitudini semnificativ mai reduse, sunt preconizate si in iulie si, respectiv, octombrie 2022, fiind justificate de reinnoirea contractelor de furnizare. Astfel, traiectoria inflatiei va ramane ridicata pana la finele trimestrului III 2023, urmand ca un trimestru mai tarziu sa reintre in intervalul tintei; in decembrie 2023, proiectia indica o valoare de 3,2 la suta. Banca Centrala mai precizeaza ca fata de Raportul din noiembrie 2021, noua proiectie este mai ridicata cu 3,7 puncte procentuale pentru finele anului curent, din care 3,5 puncte procentuale asociate componentei 'energie” a cosului de consum, aflata in afara controlului politicii monetare.