PROFITUL CEC BANK: CE S-A INTAMPLAT IN PRIMUL TRIMESTRU – Raportul bancii cu capital de stat
CEC Bank, institutie cu capital de stat, anunta ca a inregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei in primul trimestru din 2022. Banca a inregistrat o crestere a activelor pana la 50,4 miliarde de lei - plus 19% fata de primul trimestru de anul trecut, peste cresterea medie a activelor din sistemul bancar (11,9%).
Performanta financiara a bancii in primul trimestru a fost sustinuta de cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 319,1 milioane de lei, in timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 11%, insumand 77,8 milioane de lei. In perioada mentionata, banca a inregistrat cheltuieli cu contributia la fondurile de garantare si rezolutie in valoare de 51,9 milioane de lei, de 2 ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
CEC Bank a finanta companiile si segmentul persoanelor fizice, cu:
-8 400 de credite noi in primul trimestru din 2022, cu o valoare cumulata de 2,4 miliarde de lei
-0,9 miliarde de lei – credite de investitii pentru companii,
-Peste 7 600 de romani, persoane fizice, au beneficiat de finantari pentru a-si transforma proiectele si dorintele in realitate
-Valoarea creditelor noi pentru persoane fizice acordate in trimestrul I depaseste 625 milioane de lei, creditele pentru locuinte avand o pondere de circa 67%
-Numarul de utilizatori de internet si mobile banking a crescut cu 61% fata de primul trimestru din 2021, iar valoarea tranzactiilor cu 178%.
Creditele acordate
Potrivit CEC Bank, creditele in sold, la valoare bruta acordate clientilor se ridica la 27,8 miliarde de lei, in crestere cu 17,9% fata de primul trimestru din 2021. Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 15,8% fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care la sfarsitul lunii februarie 2022, odata cu debutul crizei din Ucraina, a crescut preferinta publicului pentru numerar, in special in valuta. In primul trimestru din 2022, CEC Bank a platit dividende statului roman in valoare de 634,3 milioane de lei aferente profitului din 2019 si 2020, reprezentand circa 85% din profitul net atribuibil actionarilor.
“In linie cu preocuparile la nivel european pentru reducerea emisiilor, energii regenerabile, si reducerea dependentei energetice, CEC Bank a lansat in primul trimestru al lui 2022 creditele ipotecare verzi, cu costuri mai mici decat cele standard si finantari BEI pentru IMM-uri, pentru investitii in panouri fotovoltaice si alte proiecte verzi. Iar la inceputul lunii martie 2022, CEC Bank a primit primul rating international de emitent de la Fitch: BB”, arata banca.
Abordare prudenta
Portofoliul de credite se mentine sanatos, iar rata creditelor neperformante a inregistrat un nivel de 5,59%, in usoara crestere fata de nivelul de 5,29% inregistrat la sfarsitul anului 2021, arata CEC. Banca a mentinut o abordare prudenta si a inregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustari aferente creditelor acordate clientelei nebancare (inclusiv cheltuiala cu ajustarile pentru creante depreciate) in cursul primului trimestru din anul 2022 in valoare de 106 milioane de lei, in trend cu evolutia inregistrata in 2021.
Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 22,60%, la sfarsitul primului trimestru din 2022, peste nivelul cerintei globale de capital (OCR) aplicabila bancii. Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 5,97%, in conditiile majorarii fondurilor proprii la sfarsitul anului.