Profit de 112% pentru stat in urma investitiilor facute in IMM-uri. Aproximativ 1,77 miliarde lei s-au intors din taxe, impozite si contributii (Document)
05 December 2024 17:01 Lumea Banilor 811Statul a avut un profit de 112% in urma investitiilor facute in Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), iar aproximativ 1,77 miliarde lei s-au intors din taxe, impozite si contributii, iar programul continua.
Vesti bune pentru antreprenori: statul da 100 milioane lei in plus pentru dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), programul Start-up Nation - ROMANIA", editia 2022. Astfel, bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului va fi suplimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, bani reprezentand necesarul pentru plata dosarelor de decont care au primit acord de plata pana la data de 1 iunie 2024.
In urma acestei suplimentari, aproximativ 500 din cei 2.630 aplicanti care au deconturi depuse vor putea incasa alocatiile financiare nerambursabile, nemaifiind astfel nevoiti sa plateasca ratele la credit si dobanzile aferente luna de luna pana la data platii deconturilor. Alocarea de bani suplimentari este necesara deoarece fondurile solicitate in acest scop nu pot fi asigurate de ordonatorul principal de credite prin virari de credite bugetare sau prin modificarea repartizarii pe trimestre a sumelor aprobate in buget, nefiind identificate economii.
Impact bugetar pozitiv
Potrivit Executivului, monitorizarea primilor patru ani de la lansarea primei editii a programului de stimulare a initiativei private ”Start-up Nation ROMANIA” arata ca la sfarsitul anului 2022 erau active 7.848 de intreprinderi lansate prin acest program (adica 96,99%), mai mult de 31 de mii de locuri de munca. Aproximativ 1,77 miliarde lei s-au intors din taxe, impozite si contributii pe parcursul a trei ani, ceea ce reprezinta o rentabilitate a investitiei de 112%, cu un impact bugetar pozitiv de 200 milioane lei.
Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea performantelor economice ale acestora, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala si crearea de noi locuri de munca.