Grid star
eveniment

Probleme pentru Romania: decizia luata de agentia de rating Standard&Poor’s. Ministrul de Finante a anuntat ce urmeaza

Probleme mari: agentia de rating Standard&Poor’s a revizuit de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei. Agentia explica ca a facut acest lucru pentru a reflecta riscurile la adresa finantelor publice ale Romaniei. Ministrul de Finante, Tanczos Barna (foto), a declarat dupa anuntul Standard ca trebuie luate masuri urgente de reducere a deficitului bugetar.

In opinia Standard, realizarea planului guvernamental de consolidare fiscala ar putea fi o provocare, nu in ultimul rand din cauza fragmentarii politice sporite evidentiate de rezultatele alegerilor de anul trecut, precum si a perspectivelor de crestere economica mai lenta. In absenta unor masuri suplimentare, agentia se asteapta ca deficitul sa nu scada sub 6% din PIB inainte de 2028. 
In plus, datoria publica, fara activele lichide ale guvernului, va depasi 60% din PIB pana in 2027, iar “factura” guvernamentala a dobanzilor se va stabili probabil in jurul valorii de 8. % din venituri pe termen mediu. Standard mai precizeaza ca deficitele fiscale ale Romaniei din ultimii ani – in special cel din 2024, de aproape 8,7% din PIB, au depasit asteptarile.

Masuri pentru reducerea deficitului

Ministrul de Finante, Tanczos Barna, a comentat decizia Standard&Poor’s, si spune ca schimbarea perspectivei, din stabil in negativ, reprezinta un semnal cat se poate de clar: avem nevoie de masuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpatat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar si intari credibilitea fiscala a tarii. Potrivit lui Barna, prin evaluarea anuntata, S&P nu modifica ratingul de tara:
“Romania este in continuare recomandata investitorilor, ca fiind sigura”.

Ministrul anunta ca deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar si consolidarea cresterii economice trebuie implementate in ritm alert.
“Bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului si trimis spre aprobare Parlamentului in zilele urmatoare intareste aceasta viziune cumpatata a gestionarii banului public. Masurile necesare reducerii deficitului trebuie sa fie intelese si respectate de conducatorii tuturor institutiilor publice, toate companiile de stat si liderii de sindicate, fiecare primar si presedinte de CJ, fiecare consilier local si judetean. 
Nici ⁠⁠masurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficientelor structurale din economie nu pot fi intarziate, pentru ca fiecare zi in care aplicam aceste masuri ne aduce mai aproape de tinta de deficit asumata. ANAF si Autoritatea Romana a Vamii au pornit pe drumul digitalizarii si a cresterii capacitatii institutionale, au deci datoria sa creasca gradul de colectare a impozitelor si taxelor.
Asa cum au confirmat partenerii nostri de la Bruxelles saptamana aceasta, ne putem baza pe o economie robusta, o crestere constanta, care va fi sustinuta, in 2025, prin investitii publice masive.
Atat agentiile de rating, cat si investitorii care se uita cu atentie la aceste semnale vor regasi in traiectoria fiscal-bugetara si in evolutia noastra economica efectele masurilor asumate la nivel guvernamental. 
Ratingul de tara depinde in mare masura de capacitatea noastra de a ne respecta angajamentele”,
precizeaza ministrul de Finante.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani