PROBLEME LA MASTILE PE CARE LE VOR ARAFAT SI RAFILA – Numeroase cazuri raportate in Sistemul de Alerta European (Documente)

2396

Au fost deja raportate probleme la mastile de tipul FFP2, pe care ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila (foto), si seful DSU Raed Arafat le vor purtate mai des decat mastile textile.

Mai mult de jumatate (61,26%) dintre cazurile de nereguli ale mastilor semnalate in Sistemul de Alerta European se refera la mastile FFP2, anunta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor InfoCons joi, 6 ianuarie 2022. Aproape 10 la suta (9,85%) dintre aceste alerte provind din Romania.

Iata intregul comunicat al ONG-ului:

Masti FFP2: 61,26% (174) prezente in alertele emise prin Sistemul de Alerta European! Sanatatea populatiei este in siguranta?!

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de Alerta Rapida European, cu privire la numericul mastilor de protectie neconforme.

Conform datelor colectate, in prezent sunt 285 tipuri de masti neconforme, raportate in perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al tarilor care au emis alertele, situatia este urmatoarea:

– 25% au fost emise de Belgia

– 18,66% au fost emise de Germania

– 9,85% au fost emise de Romania

Situatia integrala poate fi vizualizata AICI.

Din punct de vedere al tarii de provenienta a mastilor neconforme ce au facut obiectul acestor alerte, situatia este urmatoarea:

– 84,50% Republica Populara Chineza

– 6,33% necunoscuta

– 4,22% Turcia

Situatia integrala poate fi vizualizata AICI.

Din punct de vedere al contrafacerii mastilor:

– 59,50% nu este cunoscut faptul daca sunt sau nu contrafacute;

– 39,08% sunt contrafacute;

– 1,40% nu sunt contrafacute.

Studiul integral poate fi vizualizat AICI.

Mastile de tip FFP2

Mastile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de catre standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm (n.r. micrometri – a mia parte dintr-un milimetru), iar valorile minime prevazute sunt de:

– 80% (pentru FFP1);

– 94% (pentru FFP2) ;

– 99% (pentru FFP3).

De regula, mastile de tip FFP2 si FFP3 sunt prevazute cu valve de expiratie.

Prezenta acestor valve asigurand doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat (potential contaminat) nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera.

Marcarea acestor masti se face pe cea mai mica unitate de ambalare sau direct pe masca.

Principalele informatii ce trebuie sa se regaseasca sunt:

numele, marca comerciala sau orice alt mijloc de identificare a producatorului sau distribuitorului;

marcarea de identificare a tipului: se precizeaza clasa corespunzatoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmata de un spatiu liber si apoi:

‘NR’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este limitata la utilizare intr-un singur schimb (exemplu: FFP3 NR);

‘R’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila (exemplu: FFP2 R).

Sursa: Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

Lista mastilor de tipul KN95 – FPP2 care fac obiectul alertelor poate fi vizualizata AICI.

Sorin Mierlea (presedintele InfoCons) a declarat:

‘Chiar daca trecem printr-o perioada mai dificila trebuie sa fim atenti de unde, ce si cum cumparam. Daca nu suntem atenti la informatiile de pe eticheta, uneori produsele achizitionate ne pot pune in pericol sanatatea! Cititi informatiile de pe eticheta, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de varsta pentru care se poate utiliza produsul! Pastrati bonul fiscal, daca va fi nevoie sa depuneti o reclamatie! Ia atitudine! InfoCons este alaturi de tine. 0219615!’.

1 comentariu la “PROBLEME LA MASTILE PE CARE LE VOR ARAFAT SI RAFILA – Numeroase cazuri raportate in Sistemul de Alerta European (Documente)

 1. Bună ziua!
  Am cumpărat o mască colorată intens „Dr. Mayer”. Am dorit să mai cumpăr dar nu am mai găsit, vânzătoarea mi-a spus că a văzut măşti colorate şi la o farmacie de pe strada X. Am ajuns la farmacie, am văzut pe cutie că scrie „Dr. Mayer” am cumpărat un pachet cu culoarea pe care am cerut-o. După ce am ajuns acasă şi am deschis cutia am văzut un prospect pe care era scris mai mult în limba chineză, culoarea diferea şi am obsevat atunci că scria la producător – China. Măştile sunt intr-o folie pe care nu am desfăcut-o şi pe ele scrie „Dr. Mayer” invers de la dreapta la stânga ca in arabă, pe cutia de carton scria normal.
  „Dr. Mayer” cred că este un brend nemţesc sau austriac şi acestea chinezeşti sunt contrafăcute.
  Vă rog să-mi comunicaţi părerea dumneavoastră.
  În trecut am cumpărat alte articole de îmbrăcăminte chinezeşti si am fost alergică la coloranţii folosiţi, nu doresc şi măşti.
  Vă mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole