Probleme la colectarea TVA. Consiliul Fiscal: “Procesul de consolidare bugetara trebuie sa includa si masuri de crestere a veniturilor fiscale” (Document)
23 August 2024 14:07 Lumea Banilor 545Consiliul Fiscal anunta ca in 2023 veniturile bugetare au inregistrat o pondere de 33,6% din PIB si recomanda ca procesul de consolidare bugetara sa includa si masuri de crestere a veniturilor fiscale.
Potrivit raportului pe 2023, cele mai importante cresteri, fata de anul 2022, s-au consemnat pentru incasarile din sumele din fonduri europene (+0,8 pp din PIB). Cresterile inregistrate de incasarile din accize si taxe vamale (+0,2 pp din PIB) au fost „anulate” de scaderea cu aceeasi marime (-0,2 pp din PIB) a incasarilor din TVA.
Cresteri marginale au mai fost consemnate pentru contributii sociale si alte venituri curente (+0,1 pp fiecare), in timp ce impozitele directe au cunoscut o scadere notabila, de -0,9 pp din PIB. Ponderea cheltuielilor bugetare in 2023 a fost de 40,2% din PIB, in crestere cu 0,2 pp fata de anul anterior. Cresteri mai importante au inregistrat cheltuielile cu formarea bruta de capital fix (+0,9 pp), dobanzi (+0,5 pp) si consum intermediar (+0,4 pp), in timp ce ponderea in PIB a remunerarii salariatilor a stagnat.
Situatie complicata
De cealalta parte, scaderi s-au consemnat in cazul subventiilor (-0,7 pp), cheltuielilor cu asistenta sociala (-0,6 pp) si altor cheltuieli curente (-0,2 pp):
“Situatia bugetara a Romaniei este una deosebit de complicata. Pe de o parte, razboiul din Ucraina (ce presupune nevoi sporite de finantare pentru aparare), provocarile ce deriva din tranzitia energetica si schimbarile climatice, cresterea salariilor in numeroase sectoare din sistemul public si costul reformei pensiilor pun presiuni suplimentare asupra bugetului, iar, pe de alta parte, este absolut necesar ca Romania sa continue procesul de consolidare bugetara, din ratiuni de stabilizare a nivelului datoriei publice, de reducere a vulnerabilitatilor interne si externe, de stabilitate a monedei nationale si de aparare a echilibrelor macroeconomice.
In aceste conditii, procesul de consolidare bugetara trebuie sa includa si masuri de crestere a veniturilor fiscale, acestea fiind la un nivel inadmisibil de jos in raport cu nevoile Romaniei, precum si comparativ cu reperele UE, corectia bugetara neputand fi realizata exclusiv prin reducerea cheltuielilor. Implementarea unui plan multianual de consolidare fiscala si utilizarea eficienta a fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei constituie bazele unei ajustari graduale, care sa minimizeze costurile economice si sociale asociate si sa impulsioneze o crestere economica sustenabila”.