Grid star
antreprenoriat

Probleme la aplicarea e-TVA. Iata analiza antreprenorilor si solicitarile acestora

Continua valul de nemultumiri cu privire la recenta Ordonanta de Urgenta 70/2024 prin care se introduce introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA. Sistemul RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV) pana la data de 20 inclusiv a fiecarei luni urmatoare incheierii perioadei fiscale.

Dupa criticele aduse de Organizatia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (click aici pentru a citi), si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) condus de Florin Jianu (foto) are probleme cu noile prevederi.
Se atrage atentia ca in forma adoptata, ordononanta va bloca activitatea antreprenorilor, fara a-si atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, ingreunand activitatea societatilor, conducand la cresterea costurilor cu actualizarea softurilor si cu forta de munca sau cu serviciile externalizate de contabilitate. Astfel, se cere prelungirea cu sase luni a termenului la care intra in vigoare prevederile OUG.

Patronatele vin cu detalii si despre problemele pe care le-au identificat:

-Nu toate facturile se introduc in sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile catre persoanele fizice, facturile primite sau emise de catre agricultori ce sunt inscrisi in registrul agricultorilor);
-Regimul diferential de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului si achizitiei de autoturisme (50% sau 100% in functie de scopul utilizarii autovehicului);
-Aplicarea sistemului de taxare inversa pentru achizitiile intracomunitare;
-Existenta diferentelor intre e-TVA si decontul de TVA lunar ca urmare a aplicarii regimului de TVA la incasare (observatie: ANAF nu detine informatii despre data la care sunt platite/incasate facturile emise de aceste firme).
-Erori de functionare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura si e-Transport.

Iata anuntul CNIPMMR:

“CNIPMMR solicita prorogarea termenului de intrare in vigoare a obligatiei de transmitere a notei justificative privind diferentele RO E-TVA,
Ordonanta de Urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale pentru reducerea deficitului de incasare a TVA, adoptata in  21.06.2024, introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA.
Avand in vedere sesizarile antreprenorilor au fost identificate urmatoarele problemele in practica:
– Nu toate facturile se introduc in sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile catre persoanele fizice, facturile primite sau emise de catre agricultori ce sunt inscrisi in registrul agricultorilor);
– Regimul diferential de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului si achizitiei de autoturisme (50% sau 100% in functie de scopul utilizarii autovehicului);
– Aplicarea sistemului de taxare inversa pentru achizitiile intracomunitare;
– Existenta diferentelor intre e-TVA si decontul de TVA lunar ca urmare a aplicarii regimului de TVA la incasare (observatie: ANAF nu detine informatii despre data la care sunt platite/incasate facturile emise de aceste firme).
– Erori de functionare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura si e-Transport.

 CNIPMMR formuleaza urmatoarele observatii privind aplicarea e-TVA:

a) Prelungirea cu pana la 180 de zile (6 luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii Notei justificative privind diferentele RO e-TVA, avand in vedere:
• la 1 iulie 2024 intra in vigoare obligativitatea e-Factura si e-Transport, precum si aplicarea sanctiunilor pentru neutilizarea sistemului;
• clarificarea informatiilor furnizate in decontul precompletat e-TVA.
b) Furnizarea lunara a unei analize din care sa rezulte numarul de contribuabili care inregistreaza diferente de minim 20% sau minim 1000 lei intre decontul precompletat e-TVA si decontul de TVA depus lunar pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferente semnificative la TVA-ul deductibil pentru a se analiza daca este o problema sistemica (de exemplu: rezulta ca 50% dintre contribuabili trebuie sa transmitanota justificativa privind diferentele RO e-TVA sau sunt cazuri individuale).
c) Obligatia transmiterii Notei justificative privind diferente RO e-TVA sa fie doar pentru cei care inregistreaza diferente in plus la TVA deductibil (nu si cei care solicita deducerea unei valori mai mici de TVA)intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA.
d) Amanarea aplicarii sanctiunilor pentru nedepunerea Notei justificative privind diferentele RO TVA in maxim 10 zile de la primirea notificarii din partea ANAF, pana la momentul in care sistemul e-TVA este functional si isi dovedeste utilitatea.
CNIPMMR solicita sa nu mai fie introduse noi obligatii de raportare si conformare pentru mediul de afaceri fara consultarea partenerilor sociali si fara realizarea unei analize de impact.
CNIPMMR atrage atentia ca in forma adoptata, ordonata va bloca activitatea antreprenorilor, fara a-si atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, ingreunand activitatea societatilor, conducand la cresterea costurilor cu actualizarea softurilor si cu forta de muncasau cu serviciile externalizate de contabilitate”. 

Sursa foto: CNIPMMR

 

>>OUG RO e-TVA 

>>Nota de Fundamentare a OUG Ro e-TVA

 


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani