PRIVATIZAREA MASCATA A SANATATII – Tunul de zeci de milioane de euro: “Pentru baietii destepti”
Sub ochii romanilor s-a derulat o ampla operatiune de privatizare a sanatatii, girata de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban (foto). O privatizare mascata, de care au profitat “baietii destepti”. Dezvaluirea este facuta de economistul Adrian Caciu.
Privatizarea sanatatii s-a desfasurat pe mai multe planuri, sub pretextul combaterii pandemiei de Covid-19. Adrian Caciu explica intr-o analiza postata pe pagina sa de Facebook, miercuri, 19 august 2020, ca una dintre metodele aplicate a fost testarea privata a oamenilor pentru depistarea infectiilor cu coronavirus. Concret, statul a refuzat sa ia masuri pentru cresterea capacitatii de testare, astfel ca romanii au fost nevoiti sa apeleze la clinici medicale private, unde un test pleaca de la 300 lei, astfel ca aceste entitati au castigat pana in prezent aproximativ 20 milioane lei.
O alta metoda de privatizare mascata a sanatatii a fost impunerea unor norme sanitare drastice la locul de munca, fapt ce a determinat costuri de peste 10 miliarde lei din partea societilor comerciale, banii ajungand la producatorii si comerciantii de masti, biocide si dezinfectanti.
Prezentam dezvaluirile economistului Adrian Caciu:
“Privatizarea sanatatii a avut loc sub ochii dumneavoastra prin metode indirecte pentru ca legislatia si Constitutia nu permit o astfel de smecherie.
Metoda anului, testarea privata.
Statul a refuzat sa isi creasca capacitatea de testare stiind ca oamenii vor fi obligati in felul asta sa se testeze la privat.
Ca sunt in izolare sau ca vor sa plece in concedii, oamenii trebuie sa scoata cel putin 300 lei din buzunar pe un test.
O afacere de vreo 15-20 milioane de euro pana azi.
Testele, la preturi de 3 ori mai mari decat in occident.
Impozite nu se vor lua ca, dupa ce trece valul, majoritatea firmelor de apartament care fac teste, vor intra in insolventa dupa ce patronii vor trage mai intai banii din ele.
Metoda veche, sistem nou.
O alta metoda de privatizare a sanatatii a fost impunerea normelor sanitare drastice la locul de munca.
Un cost care sare de 10 miliarde lei pus pe spinarea antreprenorilor care trebuie sa achizitioneze biocide, materiale sanitare si sa faca dezinfectie cu periodicitate mica.
Cine a castigat?
Cine a avut marfa: masti, biocide, dezinfectanti.
Preturi?
De trei, patru ori mai mari decat in Europa.
Logic, cand cererea e mare si oferta mica, se numeste penurie si pretul explodeaza. Dar penuria a fost generata de decizii statale.
Si la fel cum a fost generata trebuia compensata.
Nu a fost.
A fost doar afacere pentru baietii destepti.
Pe buzunarul economiei si al oamenilor.
Va fura astia si chilotii de pe voi daca ii mai alaudati mult.
Apoi va trimit sa cumparati pampersi.
Pe bani, evident. Multi bani!”