PRIMELE REACTII DUPA DECIZIA CCR - “Urmeaza falimente, executari si evacuari din case”
Apar primele reactii dupa ce Legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive a fost declarata neconstitutionala de catre CCR (click aici pentru a citi).
Avocatul Gheorghe Piperea spune ca decizia era previzibila dupa ce a fost amanata aproape sapte luni:
“Solutia a fost amanata politic, pentru a se putea instala confortabil puterea actuala, adica fortele politice care au torpilat toate legile de protectie a consumatorilor, pentru a proteja bancile si celelalte corporatii, sponsorii lor politici”.
Piperea spune intr-o postare pe Facebook ca urmeaza falimente, executari si evacuari din case. Cu sutele de mii.
Iata postarea facuta de Gheorghe Piperea
"Vestea proasta de azi este ca legea de protectie a consumatorilor contra dobanzilor excesive (camataresti) a fost declarata neconstitutionala.
Nu e nimic de interpretat la decizia in sine, care era previzibila dupa atatea amanari (6 la numar, intinse pe vreo 7 luni).
Solutia a fost amanata politic, pentru a se putea instala confortabil puterea actuala, adica fortele politice care au torpilat toate legile de protectie a consumatorilor, pentru a proteja bancile si celelalte corporatii, sponsorii lor politici.
Consecintele acestei decizii sunt simple si dure - consumatorii raman lipsiti de orice protectie legala si judiciara contra abuzului de putere economica a creditorilor financiari.
Nu exista, in acest moment, nicio plasa de siguranta sociala pentru cei care vor ajunge in situatie de supra-indatorare pe motiv de dobanzi excesive sau de curs de schimb crescut. Pandemia a 'ajutat' si ea mult. Guvernele Orban si Citu, de asemenea, au 'ajutat' consumatorii supra-indatorati lasand bancile sa aplice dobanda la dobanda pentru perioada de amanare a ratelor (care s-a si limitat la maxim 9 luni).
Nu e o infrangere a initiatorilor, ci a asteptarilor acestor oameni, lasati de acum in bataia viscolului.
Urmeaza falimente, executari si evacuari din case. Cu sutele de mii.
Sa vedem ce protectie le va oferi guvernul de dreapta, pro-banci, votantilor lor si celorlalti consumatori ruinati de criza si de pandemie.
Cat despre mine, nici n-o sa pier din asta, nici n-o sa renunt la idee. I-o veni candva vremea”.
Reactia lui Daniel Zamfir
Si senatorul Daniel Zamfir, initiatorul legii, a reactionat. Acesta se intreaba daca chiar este inacceptabil pentru sistemul financiar-bancar si pentru toti cei care roiesc in jurul lui ca romanii vor sa nu mai plateasca dobanzi triple fata de europeni.
Zamfir spune ca asteapta motivarea CCR, iar dupa, va reveni cu legea (click aici pentru a citi).