Grid star
eveniment

Prim-vicepresedintele executiv al FPTR: 50.000 de persoane se afla intr-o situatie dramatica

Prim-vicepresedintele executiv al federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan (foto), trage un semnal de alarma.

Potrivit acestuia, aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se afla intr-o situatie dramatica, deoarece au incetat somajul la 1 aprilie si nu mai au nicio sursa de venit.

Potrivit lui Raducan, acestia au contracte de munca pe perioada determinata si nu vor mai beneficia in acest an de somaj, deoarece nu vor indeplini conditia stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni, avand in vedere ca nu pot fi angajati pentru ca hotelurile de pe litoral au activitatea sistata.
In aceste conditii, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a solicitat in regim de urgenta emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod exceptional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de opt luni, in loc de 12 luni, pentru angajatii sezonieri,

Iata comunicatul FPTR:

"Rata somajului in hotelurile si restaurantele din tara a ajuns deja la 60% si, in curand, va urca la 90%. Peste 50.000 de angajati de pe litoral se afla intr-o situatie dramatica. Criza cauzata de epidemia de coronavirus, care a dus la instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, a paralizat activitatile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectata, prima care a intrat in criza si ultima care va iesi din ea.

Astfel, rata somajul in hoteluri si restaurante a ajuns la 60% si, in conditiile de acum, risca sa urce pana la 90% in perioada urmatoare, potrivit estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR):

'Pe langa acesti someri, un numar de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se afla intr-o situatie dramatica, deoarece au incetat somajul la 1 aprilie si nu mai au nicio sursa de venit. Acestia au contracte de munca pe perioada determinata de 6 luni si nu vor mai beneficia in anul 2020 de indemnizatie de somaj, deoarece nu vor indeplini conditia stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni, avand in vedere ca nu pot fi angajati pentru ca hotelurile de pe litoral au activitatea sistata", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.

In aceasta situatie, numerosi salariati sezonieri vor ramane in acest an fara niciun venit, salariu sau indemnizatie de somaj, deoarece societatile de turism care functioneaza sezonier nu isi vor mai desfasura activitatea in conditii normale, iar salariatii sezonieri este posibil sa nu mai fie angajati deloc sau, in cel mai bun caz, doar pentru o perioada mai scurta.

In aceste conditii, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a solicitat in regim de urgenta emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod exceptional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni (in loc de 12 luni) pentru angajatii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel incat toti salariatii din turism care lucreaza in unitati sezoniere sa poata beneficia in acest an de somaj.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arata ca peste 1 milion de romani se afla in somaj la data de 6 aprilie. Dintre acestia, 952.929 au contracte individuale de munca suspendate si 187.548 au contractele individuale de munca incetate.

Din totalul de 952.929 contracte individuale de munca suspendate, 12,4 % reprezinta somerii din domeniile de activitate hoteluri si restaurante, adica 118.277 de persoane, ducand astfel rata somajului in aceasta ramura la 60%. La sfarsitul anului 2019 in domeniile de activitate hoteluri si restaurante erau angajati un numar de 194.519".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani