PREVIZIUNI SUMBRE PENTRU ROMANIA – Inflatie de 10%, consum redus, putere de cumparare in scadere, investitii stopate, tensiuni sociale. Profesorul Cristian Socol: “Va semana cu perioadele crunte 1992-93, 1997-99 si 2009-2010”
Romania de va intoarce chiar si cu 30 de ani in urma. Asta intrucat vom trece din nou prin perioade cumplite si crize majore, precum cele din anii 1992-1993, 1997-2999 si 2009-2010.
Sumbra previziune ii apartine profesorilui si economistului Cristian Socol (foto). Intr-o scurta analiza pe pagina sa de Facebook, acesta prezinta problemele cu care romanii se vor confrunta inca din acest an:
-inflatie galopanta, 8% la octombrie si 10% la decembrie;
-consumul va scadea accelerat, pe fondul scaderii puterii de cumparare si al adversitatii fata de riscurile iminente;
-cresterea economica va decelera, investitiile se vor reduce, colectarea veniturilor la buget va fi greoaie, presiunile pe cheltuieli vor creste;
-costurile de finantare se vor mari de la 16x media UE in prezent la 22x in urmatoarele 6 luni, evolutie incarcata si de riscul iminent al scaderii perspectivei de rating / la scurt timp al reducerii ratingului catre junk;
-deficitul comercial va creste accelerat, antrenand cresterea datoriei externe;
-Romania va pierde competitivitate in raport cu celelalte tari UE, fiind tintuita in periferia penultimului / ultimului loc in clasamentele UE, viteza de convergenta va fi redusa.
Iar la toate acestea se vor adauga tensiunile sociale.
Prezentam analiza profesorului Cristian Socol:
“Romania, pe termen scurt:
1. Criza sanitara se va acutiza. 25.000-30.000 de cazuri, 400 morti de Covid pe zi, un deces la fiecare 4 minute.
2. Criza politica se va adanci, incertitudinea devenind noul normal, cu efecte negative majore asupra calitatii politicilor publice.
3. Criza economica va fi resimtita din ce in ce mai puternic, manifestandu-se prin: inflatie galopanta, 8% la octombrie si 10% la decembrie; consumul va scadea accelerat, pe fondul scaderii puterii de cumparare si al adversitatii fata de riscurile iminente; cresterea economica va decelera, investitiile se vor reduce, colectarea veniturilor la buget va fi greoaie, presiunile pe cheltuieli vor creste; costurile de finantare se vor mari de la 16x media UE in prezent la 22x in urmatoarele 6 luni, evolutie incarcata si de riscul iminent al scaderii perspectivei de rating / la scurt timp al reducerii ratingului catre junk; deficitul comercial va creste accelerat, antrenand cresterea datoriei externe; Romania va pierde competitivitate in raport cu celelalte tari UE, fiind tintuita in periferia penultimului / ultimului loc in clasamentele UE, viteza de convergenta va fi redusa.
4. Tensiunile sociale vor creste substantial, pe fondul neincrederii si al maririi dramatice a costului vietii. Ar trebui ca interpretarea indicatorilor de avertizare timpurie sa-i ingrijoreze pe decidenti. Climatul economic, social si politic va semana cu perioadele crunte 1992-93, 1997-99 si 2009-2010. Imi pare rau, dar luand in considerare analizele economiei / societatii romanesti, nu pot identifica vreun element pozitiv pe termen scurt. Va fi complicat”.