Grid star
eveniment

PREVIZIUNI SUMBRE PENTRU LEU – Analistii spun ca euro ar putea depasi pragul de 5 lei pana la sfarsitul anului

Leul ar putea reactiona puternic la „saptamana de foc” in care intra Romania. Sunt doua „hopuri majore” care ar putea influenta cursul: Parlamentul se va reuni marti pentru a decide asupra majorarii pensiilor cu 40%, principala miza a rectificarii bugetare, iar duminica sunt alegerile locale. In acest context, mai multe banci consultate de Bloomberg au estimat ca ar putea urma o ajustare a cursului in defavoarea leului. Cea mai „pesimista” estimare apartine unei banci de stat din Germania, Landesbank Baden-Württemberg: 5,2 lei/euro pana la sfarsitul anului, cu un tren de depreciere si in 2021, la 5,3 lei/euro in primul semestru.

Dintre bancile consultate de Bloomberg, o estimare de curs peste 5 lei pana la finele anului mai are doar grup francez BNP Paribas, cu 5 lei/euro in primul trimestru al anului urmator si 5,05 lei/euro in trimestrul al doilea.

Deprecierea leului va fi ceva mai moderata in opinia altor banci straine, printre care JPMorgan, Mitsubishi Financial, Erste, Commerzbank si BNP Paribas, care estimeaza un curs de 4,88 lei/euro in ultimul trimestru al acestui an. Media estimarilor bancherilor straini arata ca acestia se asteapta ca euro sa treaca de pragul de 4,9 lei abia in primul trimestru al anului urmator, in contextul in care la momentul respectiv ar trebui sa se fi incheiat alegerile parlamentare.

Analistii BNP Parnibas si JPMorgan vad o depreciere a leului de pana la 5 lei/ euro

Astfel, banca americana JPMorgan vede cursul la 4,9 lei/euro in ultimele trei luni din 2020, cu o crestere treptata, la 4,95 lei/euro in primele trei luni ale anului urmator si la 5 lei in trimestrul al doilea. Principalele doua banci din sondaj prezente in Romania, Erste (prin BCR) si Raiffeisen, au estimari similare. Astfel, cele doua institutii de credit austriece vad cursul la 4,9 lei in ultimele trei luni.

Bloomberg a primit estimari de la 20 de institutii financiare, insa doar 12 dintre acestea le-au actualizat in august sau septembrie.

Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR: Majorarea pensiilor cu 40%, unul dintre factorii care pot deranja echilibrele pe care incearca leul sa le consolideze

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, spune ca majorarea pensiilor cu 40% „este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care incearca acum leul sa le consolideze”.

Daca nu vor aparea derapaje in privinta politicilor publice care sa duca la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorari nesustinute de pensii sau salarii, leul isi va gasi un echilibru relativ rapid, a declarat recent Dan Suciu pentru Agerpres. El a mai spus ca daca aceste presiuni legate de cheltuieli continua riscul creste odata cu ele, dar si ca in prezent leul se reaseaza intr-o noua zona de echilibru, insa fara oscilatii mari.

Leul se aseaza intr-o zona de echilibru in noul context, fara oscilatii mari. Astazi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la inceputul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar daca pare contraintuitiv de vreme ce consemnam un maxim istoric, arata o evolutie relativ stabila, mai ales in situatia complicata din punct de vedere economic, in care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a intelege ce s-a intamplat in regiune. Daca nu vor aparea derapaje in privinta politicilor publice care sa duca la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorari nesustinute de pensii sau salarii, leul isi va gasi un echilibru relativ rapid. Daca aceste presiuni legate de cheltuieli continua, riscul creste odata cu ele”, a precizat Suciu.

BNR face eforturi sa tina cursul stabil, pe fondul presiunilor legate de cheltuielile publice

BNR a tinut in ultimele luni cursul stabil - in ciuda accentuarii dezechilibrelor - si nu l-a lasat sa treaca de ultimul maxim relevant, din 17 martie, de 4,8448 lei, cursul fiind perceput de populatie, in viziunea BNR, drept un factor de stabilitate economica.

Vineri insa, odata cu apropierea campaniei electorale si o serie de miscari nefavorabile monedelor din regiunea noastra, cursul EUR/RON a urcat la 4,8492 lei/euro si luni la 4,8552 lei/euro intr-o miscare de depreciere regionala. Leul nu a mai reusit sa recupereze in fata euro, iar BNR a anuntat luni, 21 septembrie, un curs de 4,8583 lei/euro.

Deprecierea leului in raport cu euro se reflecta rapid in puterea de cumparare a populatiei, pe fondul unei situatii economice deteriorate de situatia sanitara. De asemenea, ratele celor cu imprumuturi in valuta devin mai mari, chiar daca au alte avantaje, cum este o rata Euribor la 3 luni negativa, de -0,49%, fata de un Robor 3 luni de 1,96% pentru lei.

Mai mult decata atat, Guvernul s-a imprumutat tot mai mult in valuta de pe pietele externe de la inceputul pandemiei. Pe cele mai recente date, din iulie, mai mult de jumatate din datoria statului (52,3%) este in valuta, in principal euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani