Grid star
antreprenoriat

PREVIZIUNI SUMBRE: 75% dintre managerii romani anticipeaza accentuarea crizei, cresterea somajului, deprecierea leului, caderi pe bursa si scaderea PIB

Procentul managerilor romani care considera ca economia este afectata de criza sanitara a crescut la 82% in toamna, arata studiul CONFIDEX din trimestrul trei al anului 2020, care vizeaza perceptia companiilor mari din Romania cu privire la criza. Mai mult, top-managerii romani cred ca economia nu isi va reveni in forma de V, asa cum prognozeaza ministrul Finantelor Florin Citu, ci va stagna in „faza abisala” cel putin 31 de luni de acum incolo. In acelasi timp, creste numarul managerilor care considera ca masurile luate de Guvern sunt insuficiente.

Revenirea dupa criza va fi mai lunga, nu va mai fi sub forma de V, ci se va transforma intr-un U, conform unui studiu realizat in randul managerilor romani. Andrei Cionca, CEO Impetum Group, a prezentat concluziile acesttui studiu in cadrul unei conferinte online. Astfel, potrivit acestuia, creste gradul de ingrijorare al managerilor.

78% se declara ingrijorati si foarte ingrijorati. Masurile luate de manageri sunt mai dure in T3 si se refera in principal la masuri de concediere, scadere a salariilor si de amanare a investitiilor in IT, cercetare-dezvoltare intr-o masura mai mare decat in T2 (studiul anterior n.r.). 75% cred ca rata somajului va creste si in general perceptia despre climatului macroeconomic e pesimist. Ei vad deprecieri ale leului, scaderi la bursa, scaderea PIB, cresterea inflatiei si cresterea somajului”, a spus Cionca.

In acelasi timp, creste gradul de nemultumire cu privire la masurile anuntate de Guvern. Acest lucru este determinat de prelungirea crizei si de faptul ca managerii devin mult mai realisti si asteapta mult mai multe din partea mediului guvernamental, adauga Cionca.

Ponderea celor care considera ca masurile luate de guvern sunt exagerate se mentine aproximativ la acelasi nivel. Creste numarul managerilor romani care considera ca masurile luate de guvern sunt insuficiente, creste cu 15%. Scade cu 16% numarul managerilor romani care considera ca masurile luate de guvern sunt adecvate, potrivite efectelor pe care pandemia le-a cauzat”, a explicat el.

Potrivit acestuia, avem cu 7% mai multi manageri decat in T2 (trimestrul II) care considera ca economia este afectata de criza sanitara. Cei care sunt ingrijorati acum (in T3), reprezinta 82% din totalul managerilor intervievati. 43% dintre managerii romani considera ca propria companie este afectata.

Ca o principala ingrijorare in propriile lor companii observam ca 45% dintre managerii romani se confrunta cu scaderea vanzarilor si a comenzilor. O crestere cu 6 puncte procentuale fata de intervalul anterior, de T2”, a mai afirmat reprezentantul Impetum Group.

Daca in trimestrul doi managerii vedeau o revenire completa la cifra de afaceri de dinainte de izbucnirea crizei intr-o perioada de 16 luni, sub forma de „V in doua viteze: o viteza mai mica pana la finalul anului, urmata in 2021 de o revenire mult mai abrupta”, in trimestrul trei acestia devin mult mai pesimisti.

„Perceptia din T3 este ca vom avea o criza prelungita, un U. Criza se transforma din V in U, cu o perioada de stagnare mai lunga in faza abisala sau cea mai de jos. Acesta este motivul pentru care ei isi dau seama ca nu va fi o revenire atat de rapida si masurile pe care ei le iau sunt un pic mai dure: de reducere a costurilor operationale sau de amanare a unor investitii”, mai spune Andrei Cionca.

Astfel, cifrele prezentate de manageri sunt destul de ingrijoratoare: revenirea economiei nationale va fi cea mai lunga si va dura 31 de luni, iar redresarea economiei europene va dura 23 de luni.

Creste gradul de relaxare in agricultura, constructii, HORECA si in transport-depozitare. In Horeca creste gradul de relaxare, dar managerii raman cei mai ingrijorati in acest moment. Cei mai relaxati sunt cei din agricultura si constructii. Ei sunt cei mai relaxati si au si dinamica cea mai buna fata de trimestrul 2, fata de primul studiu”, explicat el.

Prezenta criza va imparti companiile pe verticala in cadrul aceluiasi sector de activitate: cele care vor avea succes sunt cele care se vor mula foarte repede pe nevoile de consum, care vor reusi sa-si schimbe strategia de business, in timp ce companiile mai rigide care nu vor reusi sa faca aceste schimbari si sa le implementeze foarte rapid vor esua.

„In T2 estimau ca cifra lor de afaceri in acel moment a scazut cu 20% fata de bugetul previzionat la inceputul anului ca trendul se va mentine pana la finalul anului. Din datele culese in T3, ei devin mai optimisti pentru ca realizarea la T3 indica o scadere cu doar 15% a bugetului lor si presupunerea lor este ca acest nivel de scadere se va mentine pana la finalul anului”, explica Cionca.

Studiul Confidex acopera un esantion de 450 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contributoare la PIB. La studiu au raspuns doar CEO sau manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani