Grid star
eveniment

PREVEDERI PRIVIND CONCEDIUL PENTRU CRESTEREA COPIIILOR – Ministrul Muncii anunta ca este considerat perioada contributiva. Se reduce si varsta de pensionare pentru mame

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu declara ca in noua lege a pensiilor s-au luat "doua masuri favorabile femeilor si mamelor, astfel incat concediul pentru cresterea copiilor este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare a femeii care are copii se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, pana la cel mult 3 ani si 6 luni”.

Potrivit ministrului, citat de b1 tv, in prezent femeile se pensioneaza, in sistemul public de pensii, la 62 de ani si o luna, iar pana in 2030 trebuie sa ajungem la 63 de ani:

Pana in 2035, va trebui sa ajungem, intr-adevar, la 65 de ani, dar am venit cu doua masuri care echilibreaza situatia, doua masuri favorabile femeilor si mamelor, astfel incat concediul pentru cresterea copiilor este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare a femeii care are copii se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, pana la cel mult 3 ani si 6 luni”.

Guvernul a adoptat saptamana trecuta proiectul privind Legea pensiilor. Legea, care va fi supusa la vot in Parlament, stabileste, printre altele, modalitatea de calcul, formula de majorare, fiind prevazuta si posibilitatea de a munci pana la 70 de ani.

Eliminarea inechitatilor

Potrivit Executivului, noua lege vine sa corecteze inechitatile dintre cei care au muncit la fel dar au iesit la pensie in ani diferiti, dintre barbati si femei, intre cei care incaseaza indemnizatia minima sociala. Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica). Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani dupa urmatoarea formula:

+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;

+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani;

+1 punct/an incepand de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au platit contributii se iau in calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani