Grid star
business capital

PRETURILE RCA, IN SCADERE – Iata ce se intampla pe piata asigurarilor

Preturile RCA s-au stabilizat si chiar sunt in scadere, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Astfel, piata RCA confirma, dupa prima jumatate a anului 2022, ca a reusit sa depaseasca efectele disparitiei City Insurance S.A., fostul lider din domeniu.


Concret, potrivit ASF, nivelul de concentrare a pietei, desi este inca ridicat, a ajuns la cea mai mica cota din ultimii opt ani. Dupa ce crescuse substantial, in contextul iesirii din piata a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pietei RCA, a revenit, in al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similara a lui 2021 in ceea priveste cota de piata, scazand pana la 31,8%, in iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.
Autoritatea arata ca o evolutie imbucuratoare poate fi observata si in ceea ce priveste preturile.Primele medii s-au stabilizat si chiar au intrat pe un trend descendent, incepand cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de ASF. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, fata de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a ramas aproximativ la acelasi nivel, fiind de 1.984 de lei, fata de 1.943 de lei in martie

Iata anuntul ASF:

Piata RCA confirma, dupa prima jumatate a anului 2022, ca a reusit sa depaseasca efectele disparitiei City Insurance S.A., fostul lider din domeniu.
Eficienta masurilor fara precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) atat in ceea ce priveste legislatia in domeniu, cat si in ceea ce priveste activitatea de control si supraveghere, este confirmata de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022.
Concret, nivelul de concentrare a pietei, desi este inca ridicat, a ajuns la cea mai mica cota din ultimii opt ani. Dupa ce crescuse substantial, in contextul iesirii din piata a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pietei RCA, a revenit, in al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similara a lui 2021 in ceea priveste cota de piata, scazand pana la 31,8%, in iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.
Corelata cu evolutia celorlalte companii autorizate sa vanda RCA, dinamica cotei de piata a celui mai mare jucator sugereaza ca deficitul de asigurare creat de iesirea City Insurance S.A. a fost acoperit echilibrat, de intreaga piata, fara aparitia unor distorsiuni care sa incarce pana la cote alarmante un singur jucator. De altfel, acest lucru se vede si din situatia platilor efectuate de cei  opt jucatori activi, in primul semestru al anului 2022. Euroins are o cota de peste 50% din despagubirile brute.
Comportamentul Euroins este si rezultatul actiunilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.), care a fost activa prin supraveghere permanenta si actiuni de control, unele soldate cu sanctiuni.
Clasamentul primilor trei jucatori, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, cu o cota de piata de aproape 21% si Allianz Tiriac cu aproape 19%, cele doua societati evoluand aproape constant in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Cu exceptia Generali, toate celelalte societati au cote intre  6% si  8%, de remarcat fiind pozitionarea Axeria Yard, societatea franceza care se apropia in iunie de 6% din piata, desi a intrat in Romania abia in decembrie 2021.

Stabilizare     

Preturile RCA s-au stabilizat si chiar sunt in scadere. Scade si rata combinata

O evolutie imbucuratoare poate fi observata si in ceea ce priveste preturile. Primele medii s-au stabilizat si chiar au intrat pe un trend descendent, incepand cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, fata de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a ramas aproximativ la acelasi nivel, fiind de 1.984 de lei, fata de 1.943 de lei in martie.
Fata de prima parte a lui 2021, cresterile sunt inca substantiale, insa stabilizarea si chiar usoara scadere la nivelul persoanelor fizice reprezinta semne pozitive care arata ca diversificarea pietei are rezultate palpabile.

Pierderi reduse

Indicatorii s-au imbunatatit si in ceea ce priveste daunalitatea. La nivel de piata, rata combinata a ajuns la 107%, fata de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% in al doilea trimestru din 2021 si peste 161% la finalul lui 2021. 
Nivelul comisioanelor din prime, platit de asiguratori pentru distributia de RCA, a scazut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, fata de 14,40% in semestrul 1 al anului 2021. In acelasi timp, rata daunei a scazut substantial in al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, fata de 109,15% in al doilea trimestru al lui 2021. Aceasta dinamica arata ca asiguratorii si-au redus substantial pierderile. Amintim ca rata combinata a daunei se calculeaza ca raport intre suma daunelor achitate si cheltuielilor de distributie si administrare si, respectiv, primele brute castigate”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani