PRETURILE LA ENERGIE: MASURILE LUATE DE GUVERN – Premierul Ciuca: “Vor fi aplicate timp de un an de zile”
Guvernul a decis noile masuri de protejare a populatiei si economiei de efectele cresterii preturilor la energie si gaze naturale. Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca la electricitate, pentru clientii casnici, s-a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru gospodariile cu un consum lunar pana in 100 kw. Sunt 4 milioane de gospodarii care se incadreaza la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodarii, care au un consum lunar de energie electrica intre 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.
Pentru clientii non casnici, IMM-uri – micro, mici si mijlocii, institutii publice, spitale, scoli, gradinite, lacasuri de cult, primarii, universitati, ONG-uri etc, precum si alte institutii, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. La gaze naturale, clientii casnici care vor avea un consum anual de pana la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Impact estimat: 2,8 miliarde lei. Pentru consumatorii non casnici , costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw.
Iata anuntul premierului:
"Am decis noile masuri de protejare a populatiei si economiei de efectele cresterii preturilor la energie si gaze naturale. Aceste masuri, care vor fi aplicate timp de un an de zile, vor garanta predictibilitatea si stabilitatea de care cetatenii si mediul de afaceri au atata nevoie.
Astfel, la electricitate, pentru clientii casnici, am stabilit urmatoarele: introducerea unui
tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus, pentru gospodariile cu un consum lunar pana in 100 kw. Sunt 4 milioane de gospodarii care se incadreaza la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodarii, care au un consum lunar de energie electrica intre 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.
Ajutor pentru IMM-uri, spitale, scoli
Pentru clientii non casnici (IMM-uri – micro, mici si mijlocii, institutii publice, spitale, scoli, gradinite, lacasuri de cult, primarii, universitati, ONG-uri etc, precum si alte institutii, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru masurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.
Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu pana la 20%. In total, impactul estimat al masurilor de sprijin pentru consumatorii casnici si non-casnici este pentru electricitate in valoare de 9,16 miliarde lei, pana la sfarsitul acestui an.
La gaze naturale, clientii casnici care vor avea un consum anual de pana la 1.200 mc, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Impact estimat: 2,8 miliarde lei.
Pretul la gaze
Pentru consumatorii non casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw si aici ne referim la IMM-uri – micro, mici si mijlocii, institutii publice, spitale, scoli, gradinite, lacasuri de cult, primarii, universitati, ONG-uri si, de asemenea, institutii similare, excluzand marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat: 2,5 miliarde lei, pana la sfarsitul anului. Total impact estimat pentru masurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei.
Impreuna, aplicarea masurilor pentru energie electrica, dar si pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei, pana la finalul anului 2022.
Masuri suplimentare
In plus, am decis o serie de masuri suplimentare pentru piata, pentru a tempera volatilitatea preturilor, fara a incalca regulile europene, care ar expune Romania unor proceduri de infringement si ar putea crea dificultati majore in functionarea pietei de energie.
1. Introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piata din Romania, pentru a descuraja tranzactiile repetate care pot conduce la cresterea preturilor.
2. Suspendarea certificatelor verzi pana la sfarsitul anului 2022 si prelungirea valabilitatii lor cu perioada suspendata. Aceasta masura va reduce temporar presiunea fiscala asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine masurile de protejare a populatiei si economiei.
3. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.
Implementarea acestor masuri, dupa 1 aprilie, va permite continuarea sustenabila a eforturilor statului roman de a oferi protectie populatiei si mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a preturilor, cu respectarea pietei libere.
In acest fel, vom fi pregatiti, cand situatia va reveni la normal, cu o piata functionala si, extrem de important, investitii semnificative in capacitatea noastra de a creste productia energetica.
Am inceput, deja, planul integrat de investitii, din fonduri europene si nationale, programe care tin de productia de energie si gaze naturale, transport si depozitare, diversificarea resurselor, tranzitia spre energia verde si eficienta energetica.
Finantare cu bani din PNRR
Lansam, in cursul lunii martie, apel de proiecte in valoare de 460 de milioane de euro, pentru o capacitate instalata de 950 MW, din finantarile PNRR destinate consumatorilor industriali energointensivi, IMM-urilor si operatorilor economici din sectorul agricol.
De asemenea, avem la dispozitie fondul de modernizare in valoare totala de 16 miliarde de euro din care am lansat deja, la inceputul acestui an, proiecte in valoare de peste 2 miliarde de euro. Vom continua, in toamna acestui an, cu alte proiecte in valoare totala de 2,8 miliarde euro care vor merge catre producatorii de energie, consumatorii industriali, agricultura, HORECA, prosumatori, autoritati publice si persoane fizice. Vom sti astfel sa ne folosim resursele naturale si noile tehnologii pentru ca cetatenii si economia sa traverseze cu bine aceasta perioada dificila”.