PRETURI MICI IN ROMANIA – Puterea de cumparare in tara noastra in comparatie cu restul tarilor UE (Document)

811

sursa foto: replicaonline.ro

Romania are preturi mici la mai multe produse, printre care alimente, arata o analiza comparativa privind tarile din Uniunea Europeana.

Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in 2022 in Romania, fiind cu 42% mai mic decat media UE, urmata de Bulgaria (41% sub media UE) si Polonia (38% sub media UE).
Potrivit Institului National de Statistica, in 2022, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Irlanda (46% peste media UE), urmata de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) si Finlanda (27% peste media UE).

Alimente ieftine

Potrivit Eurostat , Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente si bauturi nealcoolice” (72%), urmata de Polonia (73%), iar la polul opus se afla Danemarca si Luxemburg, avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (121%).
Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (66%), “Imbracaminte si incaltaminte” (80%), si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (37%), urmata de Polonia, pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (73%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (40%).
Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele „Bauturi alcoolice si tutun” (216%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (212%).

Transport ieftin in Ungaria

Romania are cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (70%) dintre tarile UE, alaturi de Bulgaria (71%). Ungaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupele “Transport” (72%) si “Recreere si cultura” (64%), iar Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa servicii de cazare si restaurante ( 51%).
Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (126%) dintre statele membre. In ceea ce priveste grupa “Transport”, Danemarca (127%) si Suedia (126%) sunt cele mai scumpe tari din UE. Danemarca se detaseaza de restul statelor membre, fiind cea mai scumpa tara la grupa “Recreere si cultura “(141%) si la serviciile de cazare si restaurante (156%).

La egalitate cu Portugalia

Romania, impreuna cu Portugalia si Ungaria inregistreaza aceeasi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza paritatii puterii de cumparare (PPC) si se situeaza la nivelul de 77% fata de media Uniunii Europene.
Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2022, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 41% sub media UE.
Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 161%. Acest lucru se explica partial prin faptul ca un numar mare de cetateni straini au o pondere mare in forta de munca totala a tarii si contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populatia rezidenta.

 

Ultimele articole