PRETURI MAI MICI LA ALIMENTE – Scadere la fructe si legume. Lista alimentelor care sunt mai ieftine
16 August 2023 18:23 Lumea Banilor 1461Consiliul Concurentei anunta ca preturile medii ale alimentelor de baza vizate de ordonanta privind plafonarea adaosurilor comerciale au scazut cu pana la 43% in prima saptamana din aceasta luna, comparativ cu luna iunie in marile retele comerciale.
Astfel, fata de luna iunie, in prima saptamana din august, cele mai mari scaderi de preturi sau inregistrat la:
-fructe si legume: pretul rosiilor a scazut cu aproape 44%, in timp ce strugurii costa mai putin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%.
Reduceri de pret au fost inregistrate si la cartofi, ceapa, prune, pepene si morcovi:
"Pe masura ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai raspandite, intrucat stocurile vechi, achizitionate la preturi mai mari se epuizeaza. Sunt convins ca in perioada urmatoare va creste numarul magazinelor in care vom vedea reduceri ale preturilor alimentelor de baza”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu (foto).
Ieftinirile
Potrivit Consiliului Concurentei, pretul mediu al branzei telemea a scazut cu aproape 13%, in timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind in continuare vizat de acordul voluntar intre retaileri si procesatori, in urma caruia s-a redus pretul cu circa 20%, incepand din luna mai. Celelalte produse care se regasesc in cosul de baza, precum uleiul, ouale, zaharul si malaiul au inregistrat si ele reduceri de pret.
In ceea ce priveste carnea, pretul mediu al tacamurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% si al puiului grill (intreg) cu aproape 4%. In ceea ce priveste carnea de porc, pretul mediu pentru carnea de lucru a scazut cu 1,8%, iar pretul mediu pentru spata de porc a inregistrat o usoara crestere de 1,4%.
Plafonarea preturilor
"Reamintim ca la 1 august 2023 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza:
-paine;
-lapte:
-branza;
-iaurt;
-faina;
-malai;
-oua;
-ulei de floarea-soarelui;
-carne proaspata de pui;
-carne proaspata de porc;
-legume proaspete vrac;
-fructe proaspete vrac;
-cartofi proaspeti vrac;
-zahar”, anunta Consiliul Concurentei.