PRETURI CU 49 % MAI MICI – Asta sustine Consiliul Concurentei ca se intampla dupa OUG privind plafonarea adaosurilor comerciale. Iata topul ieftinirilor
Preturile medii ale alimentelor de baza vizate de ordonanta de plafonare a adaosurilor comerciale au scazut cu pana la 49% in marile lanturi de magazine, in luna august a acestui an comparativ cu iunie din 2023, sustine Consiliul Concurentei.
Potrivit institutiei condusa de Bogdan Chiritoiu, cele mai mari reduceri s-au inregistrat la fructe si legume:
-pretul mediu al prunelor a scazut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, in timp ce rosiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii si cartofii s-au ieftinit cu 31% pana la 37%, in august 2023 fata de iunie 2023.
Din categoria lactatelor, pretul mediu al branzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%. De mentionat ca laptele este in continuare vizat de acordul voluntar de reducere a pretului cu 20%, implementat incepand din luna mai. Pretul celorlalte produse regasite in cosul de consum, precum faina, painea, malaiul, uleiul, ouale si zaharul, a scazut, de asemenea, in pe parcursul lunii august.
Carne mai ieftina
In ceea ce priveste carnea de pui si porc, aceasta s-a ieftinit in august fata de luna iunie, exceptie facand pulpa de porc cu os al carei pret a crescut usor, cu 2%, arata Consiliul Concurentei.
"In analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat ca in cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de preturi la alimentele de baza. Am constatat ca preturile medii ale unor alimente au scazut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, malai, carne de porc, ceapa, morcovi, ardei, prune si struguri, dar exista si produse cum sunt painea, faina, ouale, pentru care preturile au fluctuat, situandu-se, insa, sub pretul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Reamintim ca la 1 august 2023 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.