PRETUL TIGARILOR – Vesti proaste pentru fumatori. Statul vrea de la 1 august marirea accizelor. Iata cu cat

850

sursa foto: digi 24

Ministerul de Finante propune cresterea nivelului accizei totale pentru tigarete, incepand cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 tigarete la 594,97 lei/1.000 tigarete. Se intentioneaza si adoptarea unui nou calendar de crestere graduala a nivelului accizei totale pentru tigarete, tinand cont de necesitatea respectarii legislatiei unionale in domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare si asigurarea predictibilitatii fiscale necesara sectorului.

In expunerea de motive a proiectului privind modificarea Codului Fiscal (click aici pentru a citi mai multe) se arata ca acciza specifica pentru tigarete se determina pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si al accizei totale, precum si faptul ca incepand cu data 1 august 2022 va creste nivelul accizei totale pentru tigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru tigarete.
In ceea ce priveste procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, incepand cu 1 august 2022, astfel ca acesta va fi de 10% in anul 2025.

100%

Avand in vedere ca masura privind cresterea graduala a accizei la tutun fin taiat destinat rularii in tigarete si la alte tutunuri de fumat introdusa prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu a tinut pasul cu modificarea calendarului de crestere graduala a accizei la tigarete in vederea respectarii Directivei 2011/64/UE, se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a accizei pentru aceste produse pentru a avea o abordare unitara a sistemului de taxare.
Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice, incepand cu 1 august 2022, avand in vedere ca nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal. Tinand cont de faptul ca pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de crestere graduala a nivelului accizelor, precum si similitudinea dintre aceasta categorie de produse si tutunul incalzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun incalzit, prin introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru aceste produse.

Egalitate de tratament

Totodata, pentru egalitate de tratament in ceea ce priveste taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor si pentru lichidul care contine nicotina prin instituirea unui calendar de crestere graduala a accizei pentru acest produs. Se propune eliminarea aplicarii prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu cresterea preturilor de consum pentru tutun fin taiat destinat rularii in tigarete, alte tutunuri de fumat, tigari si tigari de foi, tutunul continut in produse din tutun incalzit intrucat nivelul accizelor stabilit pentru aceste produse este stabilit prin aplicarea unui procent asupra nivelului accizei totale pentru tigarete – nivel care este determinat tinand cont de pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul pentru tigarete si prin urmare se are in vedere evolutia preturilor din piata.
Totodata, se propune eliminarea aplicarii prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu cresterea preturilor de consum pentru lichidul care contina nicotina intrucat nivelul accizelor pentru acest produs este determinat prin aplicarea unui procent care reprezinta media cresterilor procentuale aferente produselor din tutun (tigarete, tutun fin taiat destinat rularii in tigarete, alte tutunuri de fumat, tigari si tigari de foi, tutun incalzit) si prin urmare se are in vedere evolutia preturilor din piata”
, arata Finantele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole