Grid star
eveniment

PRETUL LA GAZE, ENERGIE SI GIGACALORIE – Noile prevederi se aplica din 1 aprilie. Iata cat vor plati romanii

Incepand de vineri, 1 aprilie 2022, se aplica noile prevederi privind preturile la energie si gaze pe care le vor plati romanii. Tot de vineri, se scumpeste si gigacaloria.

Astfel, bucurestenii vor plati mai mult decat dublu de la 1 aprilie gigacaloria, ca urmare a scumpirii. Astfel de vineri, pretul gigacaloriei creste de la 137 lei la 330 lei, fara TVA. Momentan, facturile nu vor fi uriase, si asta pentru ca Termoenergetica opreste furnizarea energiei termice, avand in vedere incalzirea vremii. Bucurestenii vor simti insa la iarna, pe propriul buzunar, efectul scumpirii gigacaloriei.
"In cazul mentinerii actualului tarif al energiei termice pentru populatie, ar deveni imposibila sustinerea subventionarii in continuare a intregii diferente de pret dintre pretul local si cel facturat populatiei. Din aceste considerente se propune majorarea tarifului energiei termice livrate populatiei la valoarea de 330 lei/Gcal (fara TVA)”, se arata in referatul de aprobare al proiectului.

Hotarare de guvern

Premierul Ciuca anunta in martie ca Executivul a adoptat o hotarare cu privire la masurile de protectie pentru ceea ce inseamna cresterea preturilor la energie si gaze naturale.
"Am incheiat sedinta de guvern, in cadrul careia au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se refera la ceea ce am promis in serile trecute, pentru cea ce inseamna protejarea cetatenilor, a locurilor de munca si, desigur, pentru protejarea economiei, si anume masurile de protectie pentru ceea ce inseamna cresterea preturilor la energie si gaze naturale.
Astfel, in cadrul ordonantei de urgenta, am stabilit urmatoarele: pentru consumatorii casnici, care consuma pana in 100 de kW, pretul va fi de 0,68 lei, masura de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodarii. Pentru cei care consuma intre 100 si 300 de kW, pretul va fi de 0,80 lei, iar de aceasta masura vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodarii. Pentru consumatorii non-casnici, pretul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt, iar aici discutam de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi, de asemenea, din industria alimentara. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schema de ajutor de stat.

Pretul la gaze

In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici pretul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici pretul va fi de pana la 0,37 lei pe kW, cu mentiunea ca pentru intreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, in anul 2021 de pana la 50.000 de kW pe ora se mentine acelasi pret.
Am luat toate aceste masuri, asa cum am precizat anterior, astfel incat sa continuam cu programul si masurile guvernamentale pentru a putea proteja cetatenii, pentru a stimula economia si a proteja locurile de munca.
Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau masuri pentru tot ceea ce inseamna identificarea de surse noi de energie si, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale
”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani