Grid star
antreprenoriat

PRETUL ENERGIEI: AVERTISMENTUL ANTREPENORILOR - Datele nu surprind inca efectele invaziei Ucrainei

Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizeaza ca preturile energiei si ale materiilor prime continua sa creasca, iar datele statistice recent publicate nu surprind inca efectele invaziei Ucrainei de catre Rusia.

Este si cazul evolutiei Indicelui preturilor productiei industrial din luna februarie, cand preturile productiei au crescut cu 1,6% fata de luna ianuarie 2022, si cu 43,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Presedinta CONAF, Cristina Chiriac, a declarat ca indicele preturilor industriale si-a incetinit cresterea in februarie, fata de luna anterioara, dar statistica nu surprinde tensiunea din piata energiei provocata de invazia din Rusia, care a inceput spre finalul lunii.

Costurile de productie

Evolutia indicelui preturilor productiei industriale este un avertisment pentru viitorul apropiat. Preturile productiei industriale au fost supuse unor presiuni de crestere inca din vara anului trecut, cand efectele pandemiei de coronavirus s-au facut simtite in blocaje ale transporturilor internationale de marfuri. Antreprenorii au facut fata unor cresteri sustinute de preturi inca din primavara anului trecut, cand blocajele in transportul international de marfuri au influentat costurile. Insa, invazia Ucrainei de catre Rusia a intensificat volatilitatea preturilor petrolului si gazului natural, marind costurile de productie. Pur si simplu, razboiul din Ucraina a aruncat benzina peste un foc care ardea mocnit. Inca nu stim cum si cand se vor calma preturile energiei, sau ale materiilor prime de baza din industrie”, a precizat presedinta CONAF.

Iata anuntul CONAF:

CONAF avertizeaza ca preturile energiei si ale materiilor prime continua sa creasca, iar datele statistice recent publicate nu surprind inca efectele invaziei Ucrainei de catre Rusia. Este si cazul evolutiei Indicelui preturilor productiei industrial din luna februarie. In luna februarie, preturile productiei industriale au crescut cu 1,6% fata de luna ianuarie 2022, si cu 43,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Cristina Chiriac, presedinta CONAF, a declarat: 'Indicele preturilor industriale si-a incetinit cresterea in februarie, fata de luna anterioara, dar statistica nu surprinde tensiunea din piata energiei provocata de invazia din Rusia, care a inceput spre finalul lunii. Evolutia indicelui preturilor productiei industriale este un avertisment pentru viitorul apropiat'.
Preturile productiei industriale au fost supuse unor presiuni de crestere inca din vara anului trecut, cand efectele pandemiei de coronavirus s-au facut simtite in blocaje ale transporturilor internationale de marfuri, a observant presedinta CONAF.
'Antreprenorii au facut fata unor cresteri sustinute de preturi inca din primavara anului trecut, cand blocajele in transportul international de marfuri au influentat costurile. Insa, invazia Ucrainei de catre Rusia a intensificat volatilitatea preturilor petrolului si gazului natural, marind costurile de productie. Pur si simplu, razboiul din Ucraina a aruncat benzina peste un foc care ardea mocnit. Inca nu stim cum si cand se vor calma preturile energiei, sau ale materiilor prime de baza din industrie', a adaugat Cristina Chiriac.

Perioada dificila pentru companii

Estimam ca multe companii de dimensiuni mici si mijlocii vor trece printr-o perioada dificila, din cauza scumpirii energiei si a materiilor prime.
In plus, costurile mari de productie, reflectate de Indicele Preturilor Industriale semnalizeaza un puseu inflationist. Insa, istoria crizei financiare inceputa in 2008 ne arata ca multe companii nu au transferat catre consumatori integral cresterea costurilor de productie, pentru a nu-si pierde piata. Desigur, costurile necompensate de preturile de vanzare au fost acoperite fie din profit, fie din imprumuturi.
'Datele de astazi privind indicele de crestere al preturilor industriale sunt un avertisment pentru lunile urmatoare, cand efectele razboiului din Ucraina, ale sanctiunilor aplicate Rusiei si companiilor sale, in paralel cu scumpirea metalelor, a energiei si in general, a materiilor prime se vor acutiza', a mai spus Cristina Chiriac.
In piata interna, preturile productiei industriale au crescut cu 57,6% fata de anul trecut in februarie, in timp ce pe piata externa preturile au crescut anual cu 20,15%
”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani