PRETUL BITCOIN EXPLODEAZA, PE MASURA CE OLIGARHII RUSI MIGREAZA IN CRIPTOMONEDA – Piata cripto creste cu peste 200 miliarde dolari in mai putin de 24 de ore
Pretul Bitcoin (BTC) a explodat pe platformele de exchange cripto in ultimele 24 de ore, antrenand intreaga piata "pe verde”, dupa ce sanctiunile financiare impuse de Occident impotriva Rusiei au declansat o migratie masiva a economiilor rusilor in criptomoneda. Bitcoin ar putea fi un potential refugiu sigur pentru oligarhii rusi, spune pentru Reuters Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank. Insa "euforia” pietei cripto, care a castigat 200 miliarde dolari in mai putin de o zi, ar putea fi de scurta durata. Aceasta daca tarile NATO ar extinde sanctiunile impotriva utilizarii criptomonedelor, mai spun analistii citati de Reuters.
In cele cinci zile de cand Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Bitcoin a crescut cu peste 18%, in timp ce indicele bursier S&P 500 din SUA, cu care evolua adesea in tandem, a crescut cu doar aproximativ 2%, iar aurul, refugiul traditional al investitorilor in vremuri de criza a castigat doar pana la 3,5 % in ziua invaziei, relateaza Reuters.
Volumul tranzactionarii Bitcoin-Rubla a crescut, incepand de luni, 28 februarie, la un nivel nemaivazut din luna mai a anului trecut, asa cum a relatat aici Lumea Banilor. Aceasta in contextul in care sanctiunile Occidentului asupra Rusiei au "paralizat” banca centrala si pun o presiune uriasa pe moneda nationala. Deconectarea mai multor banci rusesti de la sistemul global de plati SWIFT a "strans surubul” pentru toate operatiunile financiare disponibile pentru cetatenii rusi, mai putin cele cripto.
Bitcoin inregistreaza cea mai mare crestere zilnica din februarie 2021 – peste 6000 de dolari
La mai putin de 24 de ore din momentul in care Lumea Banilor a semnalat fenomenul migrarii economiilor rusilor, dar si ale ucrainenilor, in criptomoneda, piata cripto "explodeaza”. Astfel, BTC este lider al trendului "verde” al pietei, in crestere cu peste 16 % intr-o zi. Criptomoneda a depasit marti, 1 martie, pragul de 44.000 dolari, iar in prezent se tranzactioneaza cu aproximativ 44.500 dolari. Este cea mai mare crestere zilnica a criptomonedei lider de piata inregistrata din februarie 2021 (peste 6000 de dolari).
Cresterea Bitcoin a dus, de asemenea, la o crestere masiva a intregii piete de criptomonede, care a castigat aproximativ 200 de miliarde de dolari intr-o zi. Destul de interesant, BTC si altcoins sunt oarecum decuplate de ceea ce se intampla pe pietele futures traditionale la momentul scrierii acestui articol, noteaza CryptoPotato.com. Ether, a doua criptomoneda dupa capitalizarea de piata a castigat peste 10% in valoare, Binance este pe plus cu peste 10%, Terra cu 22%, Cardano si Solana cu cate aproximativ 10%. Iar cifrele sunt in crestere de la un minut la altul.
Glassnode: Cresc vertiginos adresele cu peste 100 BTC si peste 1.000 BTC
Este de remarcat si faptul ca adresele care detin peste 100 BTC si peste 1.000 BTC au crescut vertiginos conform datelor de la Glassnode, indicand o acumulare masiva de "balene”. Acesta ar putea fi un semn al migrarii unor averi considerabile in cripto.
In acelasi timp, indicii futures majori s-au tranzactionat in cea mai mare parte constant in ultimele 24 de ore, probabil pe fondul incertitudinii continue tot mai mari in jurul razboiului dintre Ucraina si Rusia. Este un prim indiciu al decuplarii evolutiei in tandem a pietei cripto cu pietele traditionale, potrivit Reuters.
"Bitcoin si criptomonedele au, probabil, un moment decisiv pe fundalul incertitudinii si tensiunilor globale legate de criza Rusia-Ucraina. Piata cripto se poate decupla de pietele traditionale si acest lucru poate fi vazut clar ca o performanta”, a declarat Ayyar pentru CNBC.
Oamenii au donat criptomonede si armatei ucrainene, "demonstrand ca criptomonedele sunt in mod fundamental o tehnologie care nu poate fi ignorata”, a adaugat Ayyar.
Raliul Bitcoin vine in momentul in care SUA au impus noi sanctiuni Rusiei. Washingtonul a vizat inclusiv banca centrala a Rusiei, interzicand efectiv americanilor sa faca afaceri cu banca si inghetand activele acesteia in SUA. La aceasta se adauga sanctiunile care au vizat oligarhii si datoria suverana a Rusiei, precum si masurile care vizeaza deconectarea tarii de sistemul financiar global.
Statele NATO ar putea lua in calcul noi reglementari pentru piata cripto, pentru a opri Rusia sa ocoleasca sanctiunile
"Migrarea” economiilor rusilor in cripto a declansat o noua dezbatere, anume daca bitcoin, care nu este detinut sau emis de o singura autoritate precum o banca centrala, ar putea fi folosit de Rusia pentru a se sustrage de la sanctiuni.
Dar suma de bani pe care Rusia ar trebui sa o converteasca in si din bitcoin ar putea fi prea mare, potrivit lui Ari Redbord, seful afacerilor juridice si guvernamentale la TRM Labs.
"Veti vedea Rusia incercand sa ocoleasca sistemul financiar al SUA, apeland la criptomonede. Cred ca problema este ca... lichiditatea pur si simplu nu exista”, a declarat Redbord pentru "Squawk Box Asia” de la CNBC.
„Bitcoin ar putea fi un potential refugiu sigur pentru oligarhii rusi care evita sanctiunile, deoarece nu va exista cenzura in reteaua Bitcoin si in tranzactiile cu criptomonede”, a declarat pentru Reuters Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.
Bea O'Carroll, director general la Radkl, o firma de investitii in active digitale, a declarat ca razboiul si sanctiunile occidentale au dus la o tendinta de utilizare a bitcoin pentru a transfera valoare.
"Practic, a avea o moneda care nu este controlata de guvern, care nu este afectata de actele de urgenta... este cu adevarat interesant. Poate ca asa isi muta Rusia valoarea. In mod egal, pe de alta parte, asa vor primi oamenii valoare pentru ucraineni”, a spus Bea O'Carroll pentru Reuters.
"Ar putea duce la reglementari din partea tarilor NATO impotriva utilizarii criptomonedelor, dar reversul este ca ar putea exista o adoptare mai larga in locuri cu tulburari geopolitice”, a declarat Katie Talati, sef de cercetare la managerul de active digitale Arca.
Tranzactionarea cu Bitcoin denominat in rubla rusa a crescut exploziv de joi, 24 februarie, cand a inceput invazia armatei ruse, volumele zilnice crescand cu 259% fata de ziua anterioara (echivalentul la circaa 14 milioane dolari), potrivit datelor CryptoCompare.
Intre timp, in Ucraina, volumul de tranzactionare al platformei de exchange cripto Kuna a crescut de peste trei ori pana la 150 de milioane de grivne (5 milioane de dolari).
Gilda Popa