PRETUL GIGACALORIEI: VESTI PROASTE PENTRU BUCURESTENI – Dupa 11 ani, in mandatul lui Nicusor Dan se cere scumpirea caldurii. Consiliul General decide miercuri daca aproba noul tarif (Document)

1078

sursa foto: facebook Nicusor Dan

Dupa 11 ani in care pretul a ramas neschimbat, in mandatul lui Nicusor Dan se propune scumpirea caldurii. Astfel, bucurestenii ar putea plati un pret peste dublu la caldura, din aprilie, in cazul in care se va aproba miercuri, 30 martie 2022, proiectul de hotarare aflat pe ordinea de zi suplimentara a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).


Astfel, se propune scumpirea gigacaloriei de la 137 lei, cat este in prezent, la 330 lei, de la 1 aprilie 2022.
Potrivit Referatului de aprobare al proiectului, in Bucuresti pretul local de facturare catre populatie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011, cand a fost aprobat prin HCGMB nr. 141/27. 07. 2011 la nivelul de 137 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Motive pentru scumpirea gigacaloriei

“In tot acest interval, Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferentei de pret pentru energia termica furnizata populatiei, avand totodata si obligatia legala de a asigura continuitatea prestarii serviciului public de alimentare cu energie termica, precum si calitatea, siguranta si accesibilitatea lui. Prin mentinerea unui tarif atractiv catre populatie, Municipiul Bucuresti s-a achitat de aceste obligatii, mentinand in primul rand integritatea sistemului prin prezervarea unui grad mare de conectare a consumatorilor la SACET, in vreme ce in alte orase ale tarii numeroase sisteme au colapsat. Astfel daca in anul 1990 existau 315 localitati deservite de sisteme de alimentare centralizata cu energie termica a populatiei, in anul 2020 mai existau doar 51 astfel de sisteme in tara.

Sustinerea subventionarii

In cazul mentinerii actualului tarif al energiei termice pentru populatie, ar deveni imposibila sustinerea subventionarii in continuare a intregii diferente de pret dintre pretul local si cel facturat populatiei. Din aceste considerente se propune majorarea tarifului energiei termice livrate populatiei la valoarea de 330 lei/Gcal (fara TVA). Drept pentru care s-a intocmit prezentul proiect de Hotarare privind aprobarea pretului local de facturare al energiei termice furnizate populatiei, practicat de Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A, proiect care se inainteaza Consiliului General al Municipiului Bucuresti spre dezbatere si aprobare”, se arata in proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole