PRESTATORUL CASNIC – Modalitatea de preschimbare in bani a tichetelor. Baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit

632
reducere timp de munca

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii 111/2022 privind reglementarea activitatilor prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activitati casnice, modul in care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum si modalitatea de preschimbarea in bani a acestora.


Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achizitionate atat pe suport electronic, prin crearea unui cont online in vederea inregistrarii in platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice, cat si pe suport de hartie.
Tichetul de activitati casnice va contine rubrici speciale destinate informatiilor referitoare la identificarea beneficiarului si a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum si elemente de siguranta obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele in format fizic va fi avut in vedere la incheierea contractului de tiparire.
Preschimbarea in bani a tichetelor, de catre prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricarei agentii pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, la sediile unitatilor furnizorului de serviciu universal sau in contul bancar indicat de catre prestatorul casnic prin platforma electronica.

Impozitul pe venit

Din valoarea nominala a tichetelor de activitati casnice se va retine impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale de stat. Ca facilitate fiscala, baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit, respectiv cota contributiei de asigurari sociale este reprezentata de 50% din valoarea nominala a tichetului. La preschimbarea a unui numar de minimum 85 de tichete de activitati casnice, valoarea minima a contributiei lunare neputand fi mai mica de 25% din valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, prestatorul casnic beneficiaza de asigurare in cadrul sistemului de asigurari sociale de stat si al sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va achizitiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice, iar pana la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operationala, facilitand astfel relatiile intre utilizatorii tichetelor de activitati casnice, precum si intre acestia si agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Persoanele fizice care isi doresc sa utilizeze tichete de activitati casnice in activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activitatilor prestatorului casnic incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Derogare de la Codul Muncii

Guvernul a reglementat recent modul in care persoanele fizice (prestatori casnici) pot desfasura activitati casnice in beneficiul altor persoane fizice (beneficiari casnici) si remunerarea  acestora in tichete de activitati casnice, prin derogare de la Codul Muncii. Valoarea nominala a unui tichet de activitati casnice este de 15 lei. Remunerarea se realizeaza exclusiv in baza tichetelor de activitati casnice, al carui numar este stabilit de comun acord intre cele doua parti. Contravaloarea muncii prestate se negociaza in functie de intensitatea si durata activitatilor casnice prestate, neexistand corelarea intre valoarea tichetului si ora de munca prestata.
Masura introdusa prin intermediul legii doreste sa formalizeze relatiile ocazionale de munca deja existente, insa intr-un mod simplificat, astfel incat inregistrarea beneficiarilor casnici, a prestatorilor casnici si a platilor dintre acestia, prin intermediul tichetelor, sa fie cat mai facila, flexibila si nebirocratica. Angajatorii publici si privati pot acorda, sub forma de bonus sau prima, tichete de activitati casnice angajatilor proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole