PRESIUNE URIASA PE INDUSTRIA CRIPTO DUPA COLAPSUL COLOSULUI BANCAR SILICON VALLEY BANK – Compania Circle salveaza la limita moneda stabila USDC
Moneda stabila USD Coin (USDC) si-a pierdut corelatia cu dolarul (1:1) si a scazut sambata, 11 martie, la un minim istoric de 0,88 pentru un dolar, dupa ce Circle, compania americana din spatele monedei, parte din rezervele sale sunt detinute la Silicon Valley Bank, intrata vineri in faliment. Cazul a starnit noi ingrijorari in ce priveste riscurile unui nou colaps cu implicatii majore pentru intreaga piata cripto. Reamintim ca, dupa prabusirea din mai 2022 a TerraUSD, autoritatile americane au declansat controale severe care vizeaza calitatea rezervelor emitentilor de monede stabile.
Gilda Popa
Circle a anuntat sambata, 11 martie, intr-un comunicat, ca detine 3,3 miliarde de dolari din rezervele sale de 40 de miliarde de dolari in USDC la Silicon Valley Bank (SVB), al carui colaps a fost catalogat in presa internationala ca fiind unul dintre cele mai mari falimente bancare de la criza din 2008. Cazul este atipic pentru lumea financiara, in sensul ca riscul se transfera din sistemul financiar traditional in sectorul cripto.
USDC a pierdut paritatea cu dolarul si a scazut pana la 0,88 pentru un dolar, sambata, arata datele CoinMarketCap, insa si-a revenit duminica pana la circa 0,96 USDC/ USD.
USDC este a doua cea mai mare moneda stabila, cu o capitalizare de piata de 37 de miliarde de dolari. Cea mai mare, Tether (USDT), are o capitalizare de piata de 72 de miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap. Prabusirea Terra (LUNA) din mai 2022, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg aici, a declansat controale ample ale autoritatilor de reglementare din SUA ce vizeaza ecosistemele criptomonedelor stabile.
”Oricat de solide sunt operatiunile Circle, acest tip de decuplare de dolar a unei monede stabile tinde sa submineze in mod fundamental increderea in ea. Implicatiile pe termen scurt aici sunt dramatice si necunoscute, mai ales odata ce sistemele incep sa fie adaptate la realitatea ca 1 USDC nu se tranzactioneaza la 1 dolar, pentru moment”, a declarat Joseph Edwards, consilier de investitii la Enigma Securities pentru Reuters.
Monedele stabile sunt criptomonede concepute pentru a mentine un curs de schimb constant cu monede ”fiat” – cele sustinute de un guvern central, mai degraba decat de o marfa fizica, cum ar fi aurul – de exemplu printr-o fixare la paritate cu dolarul american.
Circle: USDC este in prezent garantat in proportie de 77% cu bonuri ale trezoreriei americane
„SVB, un partener venerabil si de incredere al economiei inovatoare din SUA, tocmai a suferit un eveniment de tip bank run (n.r. atunci cand investitorii isi retrag masiv banii intr-o perioada scurta de timp), la fel ca cele pe care le-am vazut in timpul crizei financiare din 2008.
Putine banci traditionale au suficienta lichiditate pentru a rezista unei astfel de presiuni.
SVB a suferit pierderi semnificative, ceea ce a dus la o situatie in care a fost fortata sa vanda active semnificative pentru a satisface cererile de retragere. Acest lucru a provocat o criza de lichiditate pe termen scurt, ceea ce a dus la interventia Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) pentru a administra banca. Soarta SVB este decisa in acest weekend de FDIC si speram ca vor gasi o solutie care sa protejeze 100% activele clientilor.
USDC este garantat 100% cu o combinatie de numerar si bonuri ale trezoreriei americane.
Mai exact, USDC este in prezent garantat in proportie de 77% (32,4 miliarde USD) cu bonuri de trezorerie americana (cu o perioada de maturizare de trei luni sau mai putin) si 23% (9,7 miliarde USD) cu numerar detinut la o varietate de institutii, dintre care SVB este doar una. Bonurile de trezorerie ale SUA sunt cele mai lichide active din lume si sunt obligatii directe ale guvernului SUA. Aceste rezerve sunt detinute in custodie de BNY Mellon, iar lichiditatea activa si gestionarea activelor este gestionata de BlackRock. Oricine poate vizualiza intreaga scara de lichiditate pana la numarul CUSIP de pe bonurile de stat prin intermediul ticker-ului USDXX.
Restul de 23% (9,7 miliarde de dolari) sunt in numerar. Saptamana trecuta, am luat masuri pentru a reduce riscul bancar si am depus 5,4 miliarde de dolari la BNY Mellon, una dintre cele mai mari si mai stabile institutii financiare din lume, cunoscuta pentru soliditatea bilantului lor si ca custode.
3,3 miliarde USD din rezervele de numerar ale USDC raman la SVB. De joi, am initiat transferuri ale acestor fonduri catre alti parteneri bancari. Desi aceste transferuri nu fusesera inca decontate la inchiderea zilei de vineri, ramanem increzatori in gestionarea de catre FDIC a situatiei SVB si suntem pregatiti sa primim aceste fonduri.
1 miliard USD din rezervele USDC sunt detinute la Customers Bank, deoarece industria cauta sa-si extinda optiunile de decontare a tranzactiilor, iar Circle mentine conturi de tranzactii si decontare pentru USDC cu Signature Bank. Ambele sunt banci importante pentru industria activelor digitale.
USDC are expunere zero la Silvergate; am transferat rezerve limitate pentru a sprijini decontarea tranzactiilor cu USDC inainte de inchiderea bancii”, se arata in declaratiile Circle din comunicatul de sambata.
Silicon Valley Bank, cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza din 2008
Silicon Valley Bank s-a prabusit vineri, in cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiara din 2008, tulburand pietele globale si blocand miliarde de dolari apartinand companiilor si investitorilor, relateaza Wall Street Journal.
Bancile americane au pierdut circa 100 milliarde dolari din valoarea de piata in doua zile, iar cele europene 50 miliarde dolari. Hemoragia nu s-ar putea opri aici, comenteaza jurnalistii WSJ.
Autoritatile de reglementare au intervenit si au pus sechestru vineri asupra SVB, care a fost evaluata la peste 40 de miliarde de dolari pana anul trecut.
Decizia autoritatilor de supraveghere din statul California de a intra in posesia bancii si de a numi Federal Deposit Insurance Corp. (FDI) in calitate de administrator judiciar se adauga la turbulentele din randul creditorilor mai mici cauzate de cresterea rapida a ratelor dobanzilor din SUA. Cu doar cateva zile mai devreme, Silvergate a anuntat ca isi inchide operatiunile, stimuland o vanzare mai ampla a actiunilor din industrie, asa cum a relatat zilele trecute Lumea Banilor.
Bancile sufereau deja de pe urma cresterii dobanzii anuntate de Federal Reserve care le-a erodat valoarea portofoliilor, iar intre timp clientii din lumea tehnologiei si a startup-urilor cripto isi retrageau banii pe fondul prabusirii afacerilor lor.