Presedintele UNNPR pregateste notariatul roman pentru un nou pas istoric
Notariatul digital devine realitate juridica, a anuntat miercuri, 2 aprilie 2025, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu (foto), care apreciaza ca profesia se afla intr-un punct de inflexiune crucial.
Declaratiile privind evolutia digitala a activitatii notariale au fost publicate recent de Eurostiri.ro – un site de stiri si analize politice, economice si sociale dedicat actualitatii europene si celei romanesti, portal initiat de Europolis Forum Bruxelles.
Presedintele UNNPR pregateste Notariatul roman pentru un nou pas istoric
“Notariatul digital devine realitate juridica”, a declarat presedintele UNNPR Dumitru Viorel Manescu, apreciind ca “este un punct de inflexiune crucial in evolutia profesiei, un nou inceput”. Viorel Manescu a precizat ca proiectul Legii activitatii notariale electronice a fost adoptat de Senat, urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
“Dupa promulgarea si publicarea in Monitorul Oficial, Legea activitatii notariale electronice devine un reper esential in evolutia profesiei notariale, dand startul celei de a doua tranzitii istorice din ultimele trei decenii de notariat public”, dupa cea din 17 noiembrie 1995, cand a avut loc trecerea oficiala de la notariatul de stat la notariatul public modern, a subliniat Viorel Manescu.
Actualul presedinte al UNNPR (care a asigurat dezvoltarea, modernizarea si integrarea europeana a notariatului roman) se pregateste pentru o noua etapa, consacrata digitalizarii si extinderii competentelor notarilor publici.
“Ne pozitionam activ, ca profesionisti, in configurarea arhitecturii dreptului digital, derivata din transferul pe suport informatic a unei componente importante a activitatilor din sfera justitiei. Noile tehnologii, impulsul lor catre simplificare si durabilitate si mutarea activitatilor umane curente in spatiul digital indica noi competente pentru notari in sprijinul cetatenilor, al mediului de afaceri si a administratiei publice.
Rolul nostru traditional de protejare a legalitatii si securitatii juridice nu este in contradictie cu evolutia tehnologica a societatii, ci este conditia prealabila pentru o dezvoltare economica durabila, echitabila si incluziva”, a explicat liderul UNNPR, considerat, de catre notarii romani, drept garantia inovarii, sub semnul trainiciei si profesionalismului.
Digitalizarea profesiei notariale
„In esenta, activitatea notariala electronica va viza toate actele si procedurile notariale compatibile si se va desfasura numai la sediul profesional al notarului public, daca partile sunt prezente fizic si semneaza actul cu semnatura electronica calificata.
Cu toate acestea, notarul public va putea indeplini in forma electronica, fara prezenta fizica a partilor, anumite categorii de acte si proceduri expres si limitativ prevazute de lege. Dintre acestea, mentionez consultatiile juridice scrise cu caracter notarial; primirea si pastrarea documentelor in forma electronica in arhiva electronica notariala; darea de data certa inscrisurilor in forma electronica; legalizarea semnaturii interpretului si traducatorului autorizat de pe traducerile in forma electronica; transmiterea catre Oficiul National al Registrului Comertului a actelor privind societatile; transmiterea cererilor adresate institutiilor si autoritatilor publice; comunicarea cererilor si a oricaror alte documente pentru efectuarea operatiunilor de publicitate imobiliara”, a evidentiat Viorel Manescu.
Digitalizarea profesiei notariale si urmarirea noilor initiative europene in materie de piata interna, cu impact asupra profesiei, sunt, de altfel, prioritatile UNNPR in cursul mandatului pe care-l detine, in acest an, in Consiliul de Administratie al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE), impreuna cu notariatele german, austriac, luxemburghez, belgian, spaniol si maltez.
Extinderea competentelor notarilor publici
Alt pas legislativ important pentru facilitarea accesului la serviciile notariale urmeaza sa fie Legea nr. 301/2024 privind modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
“Concret, noua reglementare prevede, printre altele, extinderea competentei notarilor publici in privinta deschiderii procedurii notariale succesorale, din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in circumscriptia teritoriala a tribunalului in raza caruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
Extinderea competentei teritoriale a notarilor publici in aceasta materie vine in intampinarea persoanelor interesate de solutionarea cauzelor succesorale intr-un interval de timp mai scurt si de evitare a aglomerarii birourilor notariale din localitatile cu populatie si potential economic reduse”, a detaliat Viorel Manescu, intr-un interviu acordat cotidianului ”Bursa”.
Privind retroactiv, la 30 de ani de la aparitia notariatului public, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania observa ca:
„Notariatul roman s-a aflat intr-un constant proces de modernizare, scopul final fiind asigurarea calitatii actului juridic, in beneficiul cetatenilor, al mediului de afaceri si al statutului.
Nu a fost un proces lin. Ne-am confruntat cu multiple provocari, insa cu determinare, viziune si unitate in cadrul profesiei, am reusit sa le transformam in oportunitati. Notariatul, prin atributiile sale de exercitare a autoritatii publice, delegate de catre stat, a evoluat in mod organic, odata cu transformarile din societate”.
Mentinerea rolului central al notariatului
„Preocuparea mea constanta, in calitate de presedinte al UNNPR, a fost mentinerea rolului central al notariatului in arhitectura juridica a statului si asigurarea unui parteneriat sub semnul increderii nu doar cu institutiile statului, ci – la fel de important – cu cetatenii si mediul de afaceri.
Astazi, notariatul nostru este unul modern, in plin proces de digitalizare si indraznesc sa spun ca reprezinta un model pentru alte notariate europene”, a subliniat presedintele UNNPR.
Viorel Manescu a exemplificat, intr-un interviu pentru publicatia „Lumea Justitiei”, cu registrele notariale create si gestionate de notariatul roman, care reprezinta o sursa de inspiratie pentru alte notariate, precum cel italian, cu care s-a stabilit o stransa cooperare.
De asemenea, notariatul roman este exemplu la nivel european in ceea ce priveste „competenta privind divortul prin acordul partilor, datorita rapiditatii si eficientei procedurii, dar si efectelor actelor juridice, comparabile cu cele ale deciziilor unei instante”, a continuat liderul UNNPR.
Totodata, notariatul roman s-a implicat activ in cadrul Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana pentru elaborarea liniilor directoare in materie de utilizare a inteligentei artificiale in practica notariala.
„Acestea se concentreaza asupra securitatii cibernetice, protejarii datelor cu caracter personal si a datelor confidentiale, precum si asupra riscurilor si beneficiilor utilizarii. Vor fi puse la dispozitia notarilor romani in perioada imediat urmatoare”, a mai spus Viorel Manescu.