PRESEDINTELE UCRAINEI, MESAJ PENTRU LIDERII RUSI– Zelensky a facut anuntul in miez de noapte. La inceputul lunii, il intreba pe Putin: „De ce ti-e frica”

785

sursa foto: captura france 24

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit vineri seara tarziu, din nou, despre necesitatea urgenta de negocieri de pace cu Rusia, si a transmis un mesaj pentru liderii rusi.

Zelenski a declarat ca fortele tarii sale au dat „lovituri puternice” Rusiei si a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, potrivit digi 24, care citeaza The Guardian.
„Prin impiedicarea actiunilor Rusiei, aparatorii nostri imping liderii rusi catre o idee simpla si logica: este nevoie de discutii. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adaugand ca Ucraina nu va renunta la teritoriu. Presedintele ucrainean a spus ca suveranitatea ucraineana trebuie garantata si integritatea sa teritoriala asigurata.

„De ce ti-e frica?”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dispus la inceputul lunii sa negocieze direct cu Putin. Acesta i s-a adresat direct  presedintelui Rusiei, intr-o conferinta de presa:
„Lasa pamantul nostru. Daca nu vrei sa pleci acum (din Ucraina) – aseaza-te cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Dar nu la 30 de metri, cum ai stat cu Macron (presedintele francez, n.r.) sau cu Scholz (cancelarul german, n.r.). Sunt vecin! Nu musc! Sunt un om normal, aseaza-te cu mine, vorbeste-mi, de ce ti-e frica?”, a spus presedintele ucrainean in mesajul transmis de CNN.

Conditiile lui Putin

In 18 martie, Vladimir Putin i-a transmis omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, intr-o convorbire telefonica, cerintele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, tara pe care a invadat-o. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal al presedintelui Turciei, o parte din cerinte „nu ar fi prea dificil de indeplinit”, insa exista si o serie de pretentii care ar fi mult mai greu de acceptat pentru ucraineni, in privinta carora liderul de la Kremlin a insistat ca va fi nevoie de o intalnire fata in fata cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit businessinsider, subiectele mai delicate implica statutul Crimeei si al regiunii Donbas, potrivit lui Kalin, iar Putin ar fi spus ca ar trebui sa se intalneasca in persoana cu Zelensky pentru a discuta acest lucru.
Cea mai importanta cerinta din prima categorie este ca Ucraina sa accepte sa ramana neutra si sa nu ceara aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregatit sa accepte deja aceste conditii.
Alte cerinte sunt ca Ucraina sa treaca printr-un proces de dezarmare pentru a asigura ca nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, limba rusa sa beneficieze de protectie in Ucraina, si sa se produca o asa-zisa “denazificare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole