Presedintele RENAR: “Organismul de acreditare recunoscut la nivel european asigura respectarea standardelor europene pe piata de bunuri si servicii din Romania”
RENAR - organismul de acreditare din Romania recunoscut la nivel european condus de Prof.Univ.Dr.Ing.Dr.h.c Fanel Iacobescu (foto centru) , impreuna cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), au organizat o conferinta de presa, cu ocazia Zilei Mondiale a Sigurantei Pacientilor. Iacobescu a declarat ca RENAR. organismul de acreditare recunoscut la nivel european, asigura respectarea standardelor europene pe piata de bunuri si servicii din Romania.
Tema aleasa pentru anul 2024 de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a marca aceasta zi -”Imbunatatirea diagnosticului pentru siguranta pacientilor” – demostreaza rolul esential al diagnosticarii corecte si la timp pentru siguranta pacientilor.
Conform Profilului de Tara din anul 2023 realizat de OECD, Romania a ocupat, in anul 2020, primul loc in Uniunea Europeana la decese prin cauze prevenibille si tratabile. Numarul de decese prin cauze tratabile a fost de 2,5 ori mai mare decat media UE: in Romania 235 la 100 000 de locuitori, media UE fiind de 92 la 100 000 de locuitori. Acelasi raport considera ca mortalitatea prin cauze tratabile reprezinta un indicator al eficacitatii sistemului de sanatate. Principala cauza a mortalitatii prin cauze tratabile in Romania este boala cardiaca ischemica, urmata de pneumonie si accidentul vascular cerebral. Investigatiile si analizele medicale au o importanta majora in diagnosticarea ischemiei cardiace, mai ales in formele silentioase ale acestei afectiuni, in care diagnosticul poate fi pus doar in baza investigatiilor medicale.
”In cardiologie, echipele multidisciplinare reduc erorile de diagnostic cu pana la 30%. Sa nu uitam , insa, ca de acuratetea rezultatelor investigatiilor si analizelor de laborator depinde diagnosticarea corecta si la timp. Vestea buna este ca laboratoarele de analize medicale din spitalele publice sunt acreditate RENAR, aceasta fiind una dintre conditiile necesare pentru incheierea contractelor cu casele de asigurari de sanatate”, a declarat Dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie.
Recunoastere europeana
Singurul organism de acreditare din Romania recunoscut la nivel european – RENAR si Alianta Pacientilor Cronici din Romania au semnat un Protocol care vizeaza colaborarea in vederea cresterii calitatii actului medical si, implicit, al sigurantei si increderii pacientilor in sistemul de Sanatate din Romania. Concret, RENAR va actiona in continuare pentru remedierea situatiei in laboratoarele acreditate RENAR in care pacientii semnaleaza nereguli privind calitatea rezultatelor analizelor medicale.
”Nu trebuie sa inventam noi roata sau alte reglementari, acestea deja au fost stabilite la nivel european. Trebuie doar sa le aplicam corect, astfel incat pacientul roman sa aiba siguranta si increderea ca serviciile acordate in sistemul de sanatate il vor ajuta sa obtina o imbunatatire a starii de sanatate. Daca analizele de laborator nu sunt corecte si concludente, ori pacientul va fi pus in situatia de a le repeta contra cost, ori acesta nu va fi diagnosticat si tratat corect. Din pacate, avem exemple in acest sens, exista astfel de situatii semnalate de pacienti”, a declarat Rozalina Lapadatu, vicepresedinte al Asociatiei Pacientilor Conici din Romania.
Aplicarea reglementarior si standardelor europene de catre laboratoarele de analize medicale contribuie semnificativ la siguranta pacientilor. In baza unor rezultate corecte ale analizelor de laborator, medicul specialist determina diagnosticul si instituie tratamentul corect pentru imbunatatirea starii de sanatate si prevenirea complicatiilor bolii.
Mesajul presedintelui RENAR
Organismul de acreditare recunoscut la nivel european – Renar asigura respectarea standardelor europene pe piata de bunuri si servicii din Romania, inclusiv a analizelor medicale realizate in laboratoare acreditate RENAR.
”Aplicarea standardelor si reglementarilor europene de acreditare nu este o optiune pentru statele membre, ci o obligatie. In domeniul Sanatatii, acestea asigura calitatea unitara, increderea si recunoasterea serviciilor medicale in spatiul european. Pacientul roman =pacient european nu trebuie sa ramana doar un slogan fara continut. Am convingerea ca prin aplicarea standardelor europene putem ameliora datele privind mortalitatea prin cauze evitabile din Romania si putem creste gradul de siguranta si incredere al pacientilor in sistemul de Sanatate. RENAR si-a declarat permanent disponibilitatea de a sprijini demersurile institutiilor statului pentru a asigura implementarea tuturor standardelor de calitate stabilite la nivel european”, a declarat Prof.Univ.Dr.Ing.Dr.h.c Fanel Iacobescu, presedintele RENAR.