PREMIERUL II CERE BANI PRESEDINTELUI CONSILIULUI EUROPEAN - Ciuca solicita suplimentarea fondurilor. Se doreste si reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina
Premierul Nicolae Ciuca a semnat, alaturi de omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia o scrisoare comuna catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicita fonduri suplimentare pentru agricultori, afectati de importul masiv de cereale din Ucraina.
Se cere Comisiei Europeane, printre altele, sa ia in calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiaza acum de scutire. O alta cerere: Uniunea Europeana, in colaborare cu Programul Alimentar Mondial sa creeze o solutie prin care cerealele ucrainene sa fie achizitionate, pentru a nu ramane in UE. In scrisoare se face referire la problemele intampinate de fermierii romani, afectati de tranzitul cerealelor ucrainene, aceasta fiind explicatia solicitarilor.
Iata anuntul premierului:
“Avem o responsabilitate fata de fermierii romani si cautam constant solutii pentru dezvoltarea continua a agriculturii romanesti. Din acest motiv, am semnat impreuna cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia o scrisoare comuna adresata presedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de masuri menite sa reduca semnificativ dezechilibrele create in piata de importurile masive de cereale ucrainene:
• Suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensatii, dar si posibilitatea folosirii acestor bani pentru directionarea exporturilor ucrainene catre tarile din Africa si Orientul Mijlociu.
Dezvoltarea infrastructurii de transport
• Sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar si pentru operatorii din piata care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o retea de transport bine pusa la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid catre tarile importatoare din alte regiuni ale lumii.
• Uniunea Europeana, in colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) sa creeze o solutie prin care cerealele ucrainene sa fie achizitionate, pentru a nu ramane in UE.
• Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni si crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.
• Comisia Europeana sa ia in calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiaza acum de scutire.
Problemele intampinate de fermierii romani, afectati de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate presedintelui Comisiei Europene de catre presedintele Klaus Iohannis, in ultima sa vizita la Bruxelles. Seful statului a cerut reinceperea dialogului tehnic intre Comisie si ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensatiilor.
Acest pachet de masuri se va adauga programelor pe care Guvernul Romaniei si Comisia Europeana le deruleaza in sprijinul fermierilor din tara noastra.
Romania continua sa fie alaturi de Ucraina in fata agresiunii rusesti si sa sustina tara vecina prin orice mijloace diplomatice, economice si umanitare”.