PREMIERUL EXPLICA CAUZA CRESTERII INFLATIEI – Nicolae Ciuca:”Este generata de conflictul din Ucraina”
Cauza principala a cresterii inflatiei in ultima perioada o reprezinta razboiul din Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciuca. Acesta a adaugat ca este datoria Guvernului sa se adapteze la aceasta situatie si sa vina cu masuri concrete.
Potrivit lui Ciuca, aceasta criza si inflatie nu este una locala, ci este una generala, la nivel european:
"Putem sa vedem tari europene consolidate si dezvoltate din punct de vedere economic au de rezolvat aceeasi situatie ca noi toti”.
Iata declaratia facuta de premier:
"Discutam atat in relatia pe care o avem la nivelul Coalitiei, am avut discutii si continuam sa avem cu Banca Nationala a Romaniei si urmeaza ca, in functie de concluziile si evolutiile pe care incercam sa le deslusim - ieri s-a anuntat cifra inflatiei, vedem cu totii care este evolutia preturilor, vedem cu totii ca aceasta criza si aceasta inflatie nu este una locala, ci este una generala, la nivel european, putem sa vedem tari europene consolidate si dezvoltate din punct de vedere economic au de rezolvat aceeasi situatie ca noi toti. Doresc sa subliniez inca o data ca aceasta crestere de preturi, aceasta inflatie, aceasta criza si aceasta intrerupere a lanturilor de aprovizionare este generata de conflictul din Ucraina, de invazia ilegala din Ucraina si este datoria noastra sa cautam solutii si sa ne adaptam la situatie cu masuri concrete. In momentul de fata suntem membri ai Uniunii Europene si solidaritatea s-a putut vedea in cadrul Uniunii inca de la izbucnirea conflictului. Putem sa vedem in continuare discutiile si masurile care se iau la nivel european si, desigur, cele pe care le luam la nivel national”.
Inflatia se apropie de 14%
Inflatia a ajuns la 13,8% in luna aprilie, potrivit Institutului National de Statistica. Preturile de consum in luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar cartofii, cu 41%. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.
Rata inflatiei de la inceputul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) fata de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%.
Prognoza BNR
Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi ca pe termen scurt, rata anuala a inflatiei IPC este anticipata sa avanseze pana in luna iunie, cand ar urma sa atinga un maxim de 14,2 la suta. Evolutia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de productie, cu impact asupra ratei anuale a inflatiei de baza, revizuita substantial in sus pe tot intervalul proiectiei. Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata la nivelul de 12,5 la suta la finele anului curent.