PREMIERUL CIUCA A MODIFICAT HOTARAREA – Cum se acorda banii

986

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciuca a semnat Hotararea privind modificarea HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Schema de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, care realizeaza o investitie initiala cu valoare totala de minimum 4,5 milioane lei, fara TVA, respectiv echivalentul a un milion de euro, va fi reluata. Potrivit Executivului, este una dintre masurile de sustinere a economiei inclusa in pachetul ”Sprijin pentru Romania”.

Actul normativ modifica unele prevederi ale HG 807/2014, in vederea eficientizarii procesului de implementare a schemei de ajutor de stat, respectiv finantarea proiectelor de investitii cu impact major in economie, precum si diminuarea/eliminarea riscurilor de administrare ineficienta a resurselor umane si financiare ale Ministerului Finantelor.

Bugetul

Bugetul total al schemei de ajutor de stat, derulata in perioada 2014-2023, pentru emiterea acordurilor de finantare, respectiv 2015-2028, pentru plata ajutorului de stat, este de 6,38 miliarde lei. Pana in prezent, din bugetul total al schemei au mai ramas de angajat, pentru perioada martie 2022-decembrie 2023, circa 1,8 miliarde lei.
In momentul de fata, se afla in analiza cereri de acord de finantare prin care se solicita ajutor de stat in valoare de peste 1,4 miliarde lei.
Incepand din anul 2021, numarul de cereri de acord de finantare a crescut constant, in acest an fiind emise 50 de acorduri de finantare din totalul de 144 de acorduri emise pana in prezent. Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor care realizeaza o investitie initiala cu valoare totala de minimum 4,5 milioane lei, fara TVA, respective echivalentul a un milion de euro.

Principalele modificari vizeaza:

-introducerea unor sectoare eligibile care asigura orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat catre sectoare de activitate care genereaza un efect multiplicator important in economie;
-analiza cererilor de acord pentru finantare depuse intr-o ordine determinate, pe baza unui punctaj stabilit in functie de anumite criterii care asigura atat atingerea obiectivului schemei cat si incadrarea in bugetul anual alocat sau in bugetul total al schemei, dupa caz;
-modificarea duratei sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finantare la 30 zile lucratoare, fapt care va da posibilitatea ca un numar cat mai mare de operatori economici sa pregateasca si sa depuna cererile de acord pentru finantare;
-transformarea termenului in care Ministerul Finantelor anunta deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finantare din zile calendaristice in zile lucratoare fara a implica o modificare in sens real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole