PREMIERUL, ANUNT DESPRE DEFICITUL BUGETAR – Tinta in care trebuie sa se incadreze Romania

488

sursa foto: facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat joi, 26 octombrie 2023, de la Bruxelles, ce se intampla cu deficitul bugetar. Seful Executivului spune ca Romania nu va avea anul acesta un deficit bugetar mai mare de 6%. 

Ciolacu a precizat ca se incearca in continuare ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit de 4,4%, dar exista posibilitatea ca acesta tinta sa fie depasita.

Iata declaratia facuta de Marcel Ciolacu:

Noi incercam in continuare sa ne incadram in 4,4%, asta este tinta asumata de catre Romania, dar avem si aceasta discutie ca este posibil sa depasim acest deficit. Sub nicio forma nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzantelor, el trebuie sa fie cel putin cu 0,5% mai mic decat 6,2, cat a fost anul anterior”.

La sfarsitul lunii trecute, Ciolacu a declarat ca Romania se va incadra intr-un deficit de maximum 5,5% din PIB anul acesta. Acesta a precizat la digi 24 ca anul trecut am avut un deficit de 6,2%.

Ce spune ministrul de Finante

Si ministrul de Finante, Marcel Bolos, a vorbit recent despre necesitatea scaderii deficitului. Acesta a declarat ca oficialii Comisiei Europene i-au transmis ca deficitul bugetar este ingrijorator, iar daca nu se iau masuri va ajunge la cote alarmante:
Sunteti in pericol sa va suspendam fondurile europene, toate, si din Politica de coeziune si din PNRR”, au transmis oficialii europeni. Mai pe romaneste „v-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma, cheltuiti fara sa puneti nimic in loc si sacul a ajuns la fund”.
De asemenea, reprezentantii FMI i-au transmis lui Bolos ca este nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetara: “Aveti nevoie sa reduceti deficitul bugetar si sa luati masuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”.
 

Ultimele articole