Grid star
criptomonede

PREMIERELE ANULUI 2021 IN ARTA DIGITALA DIN ROMANIA – Artmark anunta cu ce pret s-a vandut primul NFT pe tematica religioasa, realizat de iconograful Catedralei Mantuirii Neamului

Anul 2021 a adus atat o efervescenta a inovatiei digitale in cercurile artistice din Romania, cat si un apetit crescut al consumatorilor de arta. Analiza de final de an publicata de Casa de Licitatii Artmark arata ca in anul care se incheie s-au inregistrat noi recorduri de vanzare, dar si primele lucrari digitale in format NFT (Non Fungible Tokens) vandute la o casa de licitatii, respectiv primele obiecte de arta platite in criptomoneda.

Reprezentantii casei de licitatii spun, in comunicatul citat de Agerpres, ca arta digitala a cunoscut una dintre cele mai impresionante evolutii in piata romaneasca de profil.

Pe 6 iulie 2021 a avut loc prima licitatie din Romania in care a fost inclusa arta digitala in format NFT. Astfel, "A10 by Artmark” a devenit, in iulie, prima casa de licitatie din Europa de Est care a organizat o sesiune de arta ce include o sectiune dedicata artei digitale in format NFT.

Artmark: Primul lot NFT pe tematica religioasa, realizat de iconograful Catedralei Mantuirii Neamului, adjudecat anul acesta

Tot in cadrul aceluiasi eveniment, probabil in premiera mondiala, a fost adjudecat pentru 2.250 de euro primul lot NFT pe tematica religioasa – “Cea mai inalta decat cerurile”, realizata de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Nationale.

Lotul de arta digitala "Cea mai inalta decat Cerurile(„Maica Domnului cu Pruncul - Platytera”) reprezinta unica fotografie (editie 1/1) a picturii altarului Catedralei Mantuirii Neamului. Pictura, arta celesta a carei unica imagine se dezvaluie in acest lot de arta digitala, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din Romania si una dintre cele mai mari din lumea ortodoxa.

sursa foto: artmark

Potrivit Artmark, conform dorintei special exprimate de artist, toate fondurile colectate in urma vanzarii acestui lot NFT au fost donate fondului finalizarii constructiei Catedralei Mantuirii Neamului.

La aceeasi licitatie de arta contemporana din iulie, care a inclus si o sectiune de arta digitala in format NFT, pentru prima data, Casa Artmark a acceptat plata in criptomoneda.

Arta digitala in format NFT a marcat un urias succes in 2021: 69 milioane de euro pentru lucrarea lui Beeple

Evenimentul din 6 iulie a venit la scurt timp dupa ce piata internationala de arta de profil a erupt unul dintre indicatorii cei mai puternici fiind momentul in care Casa de licitatii Christie's a adjudecat in martie 2021 un lot de arta digitala in format NFT al celebrului artist digital Beeple cu aproape 70 de milioane de dolari, asa cum scria la acel moment theverge.com.

Precedentul a fost urmat si de alte case de licitatie, precum Sotheby's ori Phillips, care au organizat in lunile urmatoare licitatii ori sectiuni dedicate tinerilor artisti digitali, dintre care multi provin din Estul Europei.

Casa de licitatie Artmark s-a adaptat rapid la acest trend international, marcand in iulie 2021 prima licitatie de arta digitala in format NFT din Europa de Est.

Licitatia a avut loc format online pe platforma Artmark Live, dar si in sala de licitatie de la Palatul Cesianu-Racovita. (foto 1)

sursa foto: artmark

Artisti romani consacrati pe piata internationala emergenta de arta digitala

Artmark a precizat la acel moment ca accepta plata loturilor de arta digitala si in criptomoneda - specific in Etherum, cea mai populara moneda electronica folosita in piata internationala de arta digitala, dar si in Bitcoin, cea mai capitalizata moneda electronica la acest moment.

Conform regulilor speciale de licitatie pentru sectiunea de arta digitala, casa de licitatii a anuntat ca accepta, mandatata de artistul digital, plata in criptomoneda, insa aceasta este transformata ulterior, la data incasarii, in moneda clasica, incasarea fiind inregistrata in moneda clasica, artistul digital fiind platit mai departe tot in moneda clasica.(foto 2)

Lucrarile scoase la licitatie sunt realizate de cei mai cunoscuti tineri artisti specializati in tehnici digitale, precum Eurosadboy, Victor Fota sau Aeul ale caror opere se vand la sume semnificative pe piata internationala emergenta de arta digitala.

Un alt lot impresionant al sectiunii de arta digitala in format NFT este "Dragoste”- un lot compozit, realizat de celebrul creator al tricourilor purtand acest indemn, artistul sibian Dan Raul Pintea.

Artmark mai precizeaza ca a organizat 43 de licitatii in 2021, acesta fiind si anul din istoria Artmark cu cele mai multe licitatii, dar si cu cele mai mari incasari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani