PREMIERA PENTRU OMV PETROM – Compania a obtinut licenta
Compania OMV Petrom (simbol bursier: SNP) a anuntat marti, 22 iunie 2021, o premiera in propria activitate.
Este vorba despre obtinerea, din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a licentei pentru vanzarea de gaze naturale lichefiate, OMV Petrom diversificandu-si astfel activitatile pe piata de comercializare a gazelor si a produselor conexe, potrivit unui comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
SNP sustine (citand Thinkstep, EMPA, Volkswagen si Equilibre) ca gazul natural lichefiat (GNL) ofera o alternativa de mobilitate mai curata, cu pana la 15% emisii de CO2 mai scazute, 50% mai putine emisii de oxid de azot si 50% reducere a zgomotului in comparatie cu camioanele diesel.
In plus, gazele naturale, prin lichefiere, pot fi stocate si transportate in siguranta pe distante foarte lungi, cu un grad crescut de eficienta economica si energetica. GNL-urile pot fi folosite in sectorul mobilitatii, oferind o alternativa la combustibilii conventionali, cu pana la 15% emisii de CO2 mai scazute, 50% mai putine emisii de oxid de azot si 50% reducere a zgomotului in comparatie cu camioanele diesel, mai arata OMV Petrom.
De asemenea, tot conform SNP, gazele naturale lichefiate sunt o solutie pentru alimentarea zonelor care nu sunt conectate la retelele de gaze naturale. In ceea ce priveste aplicatiile industriale, gazele naturale lichefiate pot fi utilizate ca sursa energetica, oferind un plus de eficienta si operabilitate.
Franck Neel (foto) – membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas – a declarat:
„Intrarea OMV Petrom pe aceasta piata este o evolutie fireasca. Credem ca gazele naturale au un rol esential in tranzitia energetica a Romaniei, mai ales in conditiile in care putem accesa aceste resurse. Gazele naturale au multiple aplicatii in productia de electricitate, in transport si in industrie, putand contribui, in acelasi timp, atat la reducerea emisiilor, cat si la consolidarea securitatii energetice. Iar gazele naturale lichefiate reprezinta o solutie mai curata pentru mobilitate”.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 790 benzinarii, la sfarsitul lui martie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2020.
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.