Premiera in Romania legata de accidentul de la Cernobil

1956

Mana sus cati dintre dumneavoastra au privit serialul „Cernobil” de pe HBO! Aproape toti? Perfect. Tineti minte ca primul episod il infatiseaza pe inginerul chimist Valeri Legasov (foto 1 dreapta in realitate si stanga in serial, jucat de Jared Harris)? Legasov – seful comisiei de ancheta asupra dezastrului de la centrala nucleara – apare lasand ca mesaj de adio, inainte sa se spanzure, o marturie inregistrata pe mai multe casete despre dezastrul de la centrala atomoelectrica si mai ales despre cei responsabili pentru explozia reactorului 4.

Ei bine, acele casete au fost transcrise, iar textul marturiei lui Valeri Legasov circula pe Internet. Din pacate, pana acum nu a existat o varianta in limba romana, coplesitoarea marturie putand fi citita cel mult in engleza.

Luni, 29 martie 2021, preotul Cosmin Smaranda (foto 2) – parohul satului Calareti, din comuna Tamadau, judetul Calarasi – a publicat in premiera absoluta pe blog traducerea romaneasca a casetelor lui Legasov – pe care, fireste, tot el a realizat-o.

Ca sa intelegeti cat de importanta este analiza lui Legasov, trebuie sa rememoram ultimul episod al serialului „Chernobyl”, unde personajul bazat pe inginerul chimist sustine o zdrobitoare marturie in fata unui complet de judecata, aratand ca explozia nu s-ar fi produs daca guvernul URSS nu ar fi insistat asupra modelului RBMK al reactorului – un model falimentar inca din conceptia de la acea vreme. Cu alte cuvinte: chiar daca aproape intregul serial pare o pledoarie impotriva energiei nucleare, ultimul episod rastoarna totul, dand peste cap extazul hipsterilor ecologisti.

Partea proasta este ca marturia lui Valery Legasov de la proces nu a existat in realitate. Partea buna, in schimb, este ca explicatiile lui privind inevitabilitatea accidentului nuclear si obtuzitatea criminala a regimului sovietic se afla pe casetele pe care le-a lasat ca mesaj de adio si ale caror transcrieri sunt disponibile acum inclusiv in limba romana, gratie muncii lui Cosmin Smaranda.

Daca sunteti chitibusari, puteti comenta ca textul a fost tradus din engleza, iar nu direct din rusa. Dar banuim ca nu toti cititorii nostri sunt filologi, lingvisti sau hermeneuti. Asa ca nu ne ramane decat sa va lasam a citi singuri traducerea parintelui Smaranda, despre care va mai spunem doar atat: inainte sa se apuce de Teologie, a urmat 3 ani cursurile Politehnicii din Bucuresti (Facultatea de Inginerie Electrica). Deci are habar cu ce se mananca fizica.

Asadar, click aici pentru cutremuratoarele marturii ale fie-iertatului Valeri Legasov, unul dintre oamenii datorita carora dezastrul de la Cernobal nu a capatat proportii mai mari!

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole