Grid star
eveniment

PREJUDICIEREA SISTEMULUI DE PENSII – Premierul Marcel Ciolacu a fost pus in tema. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu: “Casa Nationala de Pensii este obligata sa incarce conturile la pilonul II, chiar si pentru persoanele ale caror angajatori nu au

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu (foto dreapta), dezvaluie una dintre modalitatile prin care este prejudiciat sistemul public de pensii. Este vorba despre obligarea Casei Nationale de Pensii sa vireze banii catre pilonul II (pensiile private), chiar daca angajatorii nu au virat contributia pentru pensie.

Bogdan Hossu a trimis o scrisoare prim-ministrului Marcel Ciolacu si Parlamentului, miercuri, 29 noiembrie 2023, in care ii prezinta o serie de probleme legate de administrarea fondurilor de pensii si despre gestionarea banilor pentru pensii. Spre exemplu, presedintele Cartel Alfa dezvaluie existenta a doua anomalii. In primul rand: Casa Nationala de Pensii este obligata sa incarce conturile la pilonul II, chiar si pentru persoanele ale caror angajatori nu au virat contributia pentru pensie (CAS), modalitate prin care se prejudiciaza sistemul public de pensii (pilonul I). In al doilea rand: cei care contribuie la Pilonul II, prin prevederile si viitoarele norme de aplicare a noii legi a pensiilor, vor avea punctajul redus proportional, dupa noua formula de calcul a pensiilor.

Bogdan Hosu ii transmite premierului ca este necesara impunerea unei obligatii legale a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minima a activului acumulat, peste rata inflatiei, care sa compenseze reducerea din pensia de la pilonul I si solicita demararea unei consultari cu toti actorii sociali in vederea finalizarii si reglementarii corecte a sistemului de pensii administrat privat.

Prezentam scrisoarea presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, trimisa premierului Marcel Ciolacu si Parlamentului:

Stimati decidenti,

In ultimii ani au fost adoptate o serie de masuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat, spre exemplu: eliminarea cerintelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilitatii de a opta intre Pilonul I si Pilonul II; cresterea procentului din contributia CAS care pleaca de la pilonul I catre Pilonul II.

Sistemul public de pensii de tipul 'pay-as-you-go' este un sistem stabil, bazat pe solidaritate intra- si inter-generationala, care permite o distribuire echitabila a veniturilor populatiei la batranete si reprezinta in acelasi timp un macro-stabilizator in caz de criza financiara, asa cum s-a demonstrat in timpul crizei financiare din 2008. Acest sistem este insa vulnerabil la evolutiile demografice si la fenomenele de pe piata muncii, precum munca informala sau cresterea segmentului de lucratori atipici etc.

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o garantie a accesului la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, in care contributiile personale au trasabilitate. Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor de la batranete din cauza riscurilor pietelor de capital in situatii de criza si beneficiile scazute, asa cum s-a dovedit in tarile in care sistemul are o vechime mai mare.

Niciunul dintre cele doua sisteme de pensii obligatorii nu este perfect.

Utilizarea lor complementara presupune partajarea riscurilor privind evolutia pietelor de capital, pe de o parte, si cele demografice, oferind un echilibru si o garantie suplimentara pentru viitorii pensionari ca vor avea la dispozitie fonduri din care sa-si asigure traiul la batranete.

Cu alte cuvinte, ambele sisteme, pilonul I si II, au un scop eminamente social. Acest lucru inseamna ca toate masurile si reglementarile propuse trebuie sa aiba in vedere acest obiectiv prioritar, sa functioneze cu adevarat in beneficiul contribuabililor, pilonul II fiind in egala masura un sistem de securitate sociala, si nu (doar) un mecanism prin care corporatii private realizeaza profituri consistente utilizand banii cetatenilor.

Astfel, atragem din nou atentia asupra urmatoarelor aspecte, din punctul nostru de vedere, complet anormale, privind sistemul de pensii obligatoriu administrat privat:

1. Casa Nationala de Pensii este obligata sa incarce conturile la pilonul II, chiar si pentru persoanele ale caror angajatori NU au virat contributia pentru pensie (CAS); Acest lucru prejudiciaza sistemul public de pensii (pilonul I);

2. Cei care contribuie la Pilonul II, prin prevederile si viitoarele norme de aplicare a noii legi a pensiilor, vor avea punctajul redus proportional, dupa noua formula de calcul.

Se vorbeste despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o 'pensie suplimentara'. Nu este insa in niciun fel 'suplimentara', atata timp cat nu exista o minima garantie ca aceasta va fi mai mare sau cel putin egala cu partea cu care se micsoreaza pensia publica (cu aproape o patrime). Dimpotriva, dovezile indica faptul ca aceasta va fi la un nivel mai mic decat ceea ce se 'pierde' din sistemul public.

In consecinta, este necesara impunerea unei obligatii legale a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minima a activului acumulat, peste rata inflatiei, care sa compenseze reducerea din pensia de la pilonul I, si nu este cazul impozitarii lor suplimentar.

Desi Legea 411/2004 prevede obligatia Parlamentului Romaniei de a adopta legea de plata a pensiilor in sistemul pilonului II, care sa stabileasca modul de calcul si de acordare a pensiilor, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a sistemului, nici astazi, dupa 15 ani (!!!) de la debutul colectarii banilor in pilonul II, aceasta lege nu exista. Romanii sunt obligati sa cotizeze pe principiul 'blana ursului din padure', neoferindu-li-se nicio siguranta in privinta veniturilor de pensii promise de lege. Mai mult decat atat, se vehiculeaza ideea ca societatile care strang si administreaza banii din contributii sa nu preia si plata pensiilor din Pilonul II, adica sa fie alte companii, cu alte comisioane din veniturile adunate cu eforturi, de-a lungul anilor, de contribuabili;

Avand in vedere toate acestea, Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA' solicita demararea unei consultari cu toti actorii sociali in vederea finalizarii si reglementarii corecte a sistemului de pensii administrat privat.

Reamintim ca sistemele de pensii pilon I si II sunt obligatorii pentru cei care obtin venituri din munca si in acest sens, acestea trebuie sa garanteze un venit care sa le permita contribuabililor sa isi asigure nevoile de trai in perioada inactiva de la finalul carierei”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani