PREDICTIILE LUI ROUBINI – Pretul Bitcoin, „manipulat masiv”: sute de mii de fraieri vor cumpara BTC pe varf si vor fi zdrobiti
Pretul Bitcoin s-a prabusit abrupt, de la un varf de 58.300 de dolari duminica, 21 februarie, pana la un minim de 45.300 de dolari marti, 23 februarie 2021, dupa o serie de declaratii care au avut impact asupra pietei cripto. Cel care a dat tonul acestui declin este Elon Musk, CEO Tesla, care a declarat in weekend ca pretul bitcoin (BTC) si al ether (ETC) „par ridicate”. Prabusirea s-a accelerat dupa declaratia de luni, 22 februarie 2021, a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a emis un avertisment cu privire la criptomoneda.
Insa de departe, cea mai dura si mai transanta declaratie ii apartine profesorului Nouriel Roubini (foto), care a devenit celebru dupa ce a prevazut criza financiara din 2008, care a spus ca sute de mii de „fraieri” alimenteaza bula speculativa bitcoin si ca acestia, in cele din urma, „vor fi zdrbiti.
„Avem, la fel ca in 2017, sute de mii de fraieri cu amanuntul care au FOMO (frica de lipsa) si care intra ca investitori de retail in aceasta clasa de active. Si vor cumpara la varf, asa cum s-a intamplat in decembrie 2017, cand bitcoin a fost de 20.000 de dolari si a scazut la 3.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2018. Deci, este acelasi fenomen - oamenii cumpara din cauza FOMO, alimenteaza balonul, manipuleaza, dar in cele din urma vor fi zdrobiti ”, a declarat Roubini luni pentru Yahoo Finance Live, luni, 22 februarie.
Profesorul de economie din NYU Stern a sustinut ca cresterea Bitcoin este determinata de „manipulare masiva”, nu de un exod al investitorilor care „fug” din calea inflatiei.
Cea mai valoroasa moneda digitala a lumii a scazut cu 16% in ultimele 24 de ore, dupa ce a pierdut batalia pentru pragul de 50.000 de dolari, atingand un minim de 45.389 dolari in cursul zile de 23 februarie. Monedele digitale mai mici, cum ar fi Ether (ETH) si XRP, au cazut, de asemenea. ETH a scazut cu 15% la un pret de 1.497 USD, in timp ce XRP a scazut cu 21% pentru a tranzactiona in jur de 45 de centi.
Bitcoin a crescut cu peste 80% in acest an. Saptamana trecuta, criptomoneda a atins pentru prima oara o capitalizare de piata de 1.000 de miliarde de dolari, insa aceasta euforie a fanilor Bitcoin nu a durat mult.
Elon Musk a dat tonul
Scepticii au avertizat ca Bitcoin nu are valoare intrinseca si este una dintre cele mai mari bule de piata din istorie. Analistii de la JPMorgan au declarat saptamana trecuta ca bitcoin este un „show economic” si ca activele cripto se clasifica drept „cea mai saraca acoperire” impotriva scaderilor semnificative ale stocurilor.
Insa „lovitura” care a declansat declinul BTC in primele zile ale acestei saptamani a inceput, surprinzator, de la declaratiile lui Elon Musk, care si-a exprimat scepticismul cu privire la sustenabilitatea raliului Bitcoin, in pofida faptului ca, asa cum au titrat ziarele internationale, compania sa, esla, a castigat mai mult din transferul a 1,5 miliarde de dolari din bilant in bitcoin decat din vanzarea de automobile Tesla.
O noua lovitura
Luni, criptomoneda a primit o noua lovitura. Secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen a afirmat ca Bitcoin este un „mod extrem de ineficient de a efectua tranzactii” si a avertizat despre utilizarea acestuia in activitati ilicite, potrivit cnbc.com. De asemenea, ea a dat un semnal de alarma cu privire la impactul Bitcoin asupra mediului. ”Este un mod extrem de ineficient de a efectua tranzactii, iar cantitatea de energie consumata in procesarea tranzactiilor respective este uluitoare”, a spus fosta presedinta a Rezervei Federale si actualul secretar al Trezoreriei SUA,
Yellen a avertizat, de asemenea, despre riscurile investitiilor bitcoin pentru investitorii de retail. „Este un activ extrem de speculativ si stiti ca cred ca oamenii ar trebui sa fie constienti ca poate fi extrem de volatil si imi fac griji cu privire la pierderile potentiale pe care investitorii le pot suferi”, a declarat Yellen pentru Andrew Ross Sorkin de la CNBC la New York Times DealBook conferinta.
Faimosul economist Nouriel Roubini a spus, la randul sau, ca investitorii de retail „teama de a pierde” vor fi zdrobiti investind in Bitcoin in perioada de varf.
„Cred ca o parte din miscare ascendenta nu este determinata de ingrijorarile legate de inflatie sau de degradarea monedelor fiduciare, deoarece aurul nu creste foarte mult, TIPS (Titluri de valoare protejate impotriva inflatiei din trezorerie) nu cresc prea mult. De ce ar fi doar Bitcoin o acoperire impotriva inflatiei si a degradarii monedei fiduciare? Trebuie sa existe altceva - altceva este o manipulare masiva ” - a precizat Roubini.
Lichiditatea scazuta a pietei Bitcoin
Un alt motiv al deprecierii criptomonedei este lichiditatea scazuta a pietei Bitcoin - cat este disponibila pentru tranzactii – lucru care creste riscul fluctuatiilor de pret „salbatice”, potrivit analistilor de la JPMorgan.
„Lichiditatea pe piata este in prezent mult mai mica pentru bitcoin decat pentru aur sau S&P 500, ceea ce implica faptul ca chiar si fluxurile mici pot avea un impact mare asupra pretului. Astfel, scaderea lichiditatii pe piata a Bitcoin- suma disponibila pentru tranzactii – predispune BTC la fluctuatii de pret” , noteaza, la finele saptamanii trecute Nikolaos Panigirtzoglou de la JPMorgan, citat de Bloomberg.
„Ar trebui sa fie de la sine inteles ca noii investitori in Bitcoin ar trebui sa fie pregatiti pentru volatilitate majora si pentru ca preturile sa scada brusc si la fel de brusc pe masura ce au crescut”, afirma si Neil Wilson, analist sef la Markets.com.
Reamintim ca numarul monedelor detinute la adrese de pe platformele de tranzactionare a scazut cu 6,6%, pana la 2,38 milioane, potrivit datelor Glassnode. Aceasta lipsa de lichiditate din partea vanzarilor a fost exacerbata de cererea institutionala puternica, permitand ca raliul abrupt al preturilor sa inregistreze maxime de peste 58.000 USD duminica.