Pozitia statului roman cu privire la tranzactia dintre compania ungara MVM si E.ON Romania
Ministerul Energiei condus de Sebastian Burduja (foto) ia pozitie cu privire la tranzactia prin care compania ungara MVM, cu capital majoritar de stat, ar urma sa cumpere divizia de furnizare de gaze si energie electrica a E.ON din Romania. Potrivit Ministerului Energiei, desi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructura critica, statul roman va utiliza toate parghiile legale pentru evaluarea stricta a acestei posibile tranzactii.
Astfel, se vor analiza structura complexa a relatiilor comerciale si sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Statul mai anunta ca vor fi realizate evaluari detaliate si riguroase in cadrul Comisiei pentru examinarea investitiilor straine directe, pentru a se asigura ca orice tranzactie respecta interesele economice si de securitate ale Romaniei.
"Vom utiliza toate parghiile legale pentru a evalua si decide asupra acestei tranzactii”, anunta Burduja.
Prezentam comunicatul Ministerului Energiei:
“Ministerul Energiei a luat act de decizia recenta a doua companii europene, E.ON si MVM, cu implicatii semnificative pentru piata de furnizare de energie electrica si gaze naturale din Romania. Desi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructura critica, statul roman va utiliza toate parghiile legale pentru evaluarea stricta a acestei posibile tranzactii.
Aceasta tranzactie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atat la nivel national, cat si european, implicand o analiza detaliata a respectarii normelor de concurenta stabilite prin Legea Concurentei nr. 21/1996 si a celor privind investitiile straine reglementate de Ordonanta de urgenta nr. 46/2022 privind masurile de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investitiilor straine directe in Uniune, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, achizitia urmand a fi analizata si de catre Comisia pentru examinarea investitiilor straine directe (CEISD) institutie care supravegheaza investitiile strategice pentru a proteja interesele Romaniei.
Se vor analiza structura complexa a relatiilor comerciale si sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare si vor fi realizate evaluari detaliate si riguroase in cadrul Comisiei pentru examinarea investitiilor straine directe, pentru a ne asigura ca orice tranzactie respecta interesele economice si de securitate ale Romaniei.
In perioada imediat urmatoare, ministrul energiei isi propune sa se intalneasca cu top managementul MVM pentru a intelege planurile lor referitoare la piata romaneasca, dar si pentru a explora oportunitati in care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, in parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic romanesc.
Asa cum se intampla in orice stat membru al Uniunii Europene, si in Romania, aspectele legate de securitatea energetica sunt prioritare. In acest context, se va acorda o atentie sporita pentru a asigura ca aceasta tranzactie respecta principiile fundamentale ale securitatii energetice si ale liberei concurente. Totodata, Ministerul Energiei subliniaza importanta deschiderii catre o cooperare regionala sincera si mutual avantajoasa, in beneficiul tuturor partilor implicate.
‘Vom utiliza toate parghiile legale pentru a evalua si decide asupra acestei tranzactii. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului national. Dincolo de analiza legata de concurenta, vom verifica si toate elementele care privesc securitatea energetica si respectarea principiilor fundamentale de protectie a infrastructurii critice si a pietei interne de energie. Companiile energetice romanesti trebuie sa indrazneasca mai mult, nu doar pe piata locala, dar si la nivel regional. Suntem deschisi unor colaborari care sa consolideze rolul Romaniei ca actor strategic in sectorul energetic european. Romania ramane un pilon de stabilitate in regiune si un garant al securitatii energetice. Vom continua sa ne aparam interesele strategice cu fermitate si sa promovam cooperarea regionala. Energia este despre mai mult decat curent electric si gaze naturale. Este despre siguranta familiilor noastre, despre independenta nationala si despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile’, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei”.