Grid star
criptomonede

POVESTEA PRIMEI FERME DIN ROMANIA CARE „CRIPTEAZA” OUA IN BLOCKCHAIN – Tehnologia care dezvaluie intregul traseu al alimentelor prin scanarea unui cod QR

Tehnologia blockchain este folosita in premiera in sectorul alimentar din Romania pentru a „cripta” traseul oualor Filiera Calitatii Carrefour provenite de la Ferma Rojiste din Judetul Dolj. Ferma apartine lui Robert Badea, care a revenit acum cativa ani din Belgia, unde a locuit vreme de peste 10 ani. Antreprenorul povesteste cum a transformat o „ferma devalizata” cumparata in 2013 în ferma supertehnologizata de astazi unde „totul este computerizat”.

Tehnologia „registrelor descentralizate” permite fiecarui actor din lantul de aprovizionare (fermieri, ambalatori, distribuitori) sa furnizeze informatiile de care este responsabil pentru fiecare lot de produse prezent pe rafturi. Consumatorii pot descoperi atfel toate informatiile despre originea si calitatea produselor pe care le consuma. Blockchain-ul a fost folosit de mult timp pentru gestionarea lantului de aprovizionare, cu toate acestea, a inceput sa isi puna amprenta abia recent in industria alimentara. Si este extrem de importanta in securizarea lanturilor alimentare si in identificarea posibilelor surse de contaminare.

Walmart cere tuturor furnizorilor de legume verzi cu frunze sa incarce datele pe blockchain

Spre exemplu, gigantul Walmart a folosit tehnologia blockchain pentru a-si digitaliza lantul de aprovizionare si a reduce timpul necesar pentru a urmari sursa de contaminare a alimentelor, arata blockheadtechnologies.com. In 2020, un focar de E. coli care a cuprins 19 state si dus la internarea a zeci de persoane a fost identificat in piata de legume din SUA. Industria a cheltuit milioane de dolari notificand publicul, precum si urmarind si eliminand de pe piata legumele contaminate. Walmart cere acum tuturor furnizorilor de legume verzi cu frunze sa incarce date pe un blockchain care urmareste productia pe lantul alimentar pana la ferma din care provine. In caz de contaminare a unui lot, Walmart este capabila sa urmareasca alimentele contaminate in cateva secunde, comparativ cu procesul manual de cateva saptamani. Acest lucru este de nepretuit in perioadele cand e necesara rechemarea produsului.

Ouale romanesti, urmarite de la ferma la raftul Carrefour prin scanarea unui cod QR

In Romania, aceasta tehnologie este aplicata pentru prima data oualor Filiera Calitatii Carrefour provenite de la Ferma Rojiste din Judetul Dolj.

Prin aplicatia blockchain, clientii pot afla unde s-au nascut gainile ouatoare, care este ferma in care sunt crescute si conditiile de bunastare animala asigurate de fermier, cu ce sunt hranite si care este provenienta alimentelor si, mai apoi, unde sunt ambalate ouale inainte de livrarea in magazine. Toate aceste date sunt inregistrate si stocate de la prima zi de viata a puilor de gaina pana la ultima zi in care gainile sunt producatoare, adica in medie 76 de saptamani pentru fiecare lot de gaini ouatoare”, a declarat Gabriela Radulescu, director calitate Carrefour Romania.

In mod concret, tehnologia poate fi utilizata de clienti prin scanarea codului QR de pe ambalajul de oua si astfel, consumatorul ajunge pe pagina dedicata, introduce numarul lotului care este vizibil tot pe ambalaj, afland informatii despre locatia si numele fermei sau al fermierului, informatii din punct de vedere veterinar despre gainile care au facut ouale, cu ce au fost hranite, cum au fost crescute pasarile din ferma de oua, data ambalarii oualor si alte date care completeaza trasabilitatea produsului.

Astfel, fie ca sunt la cumparaturi in magazin sau primesc produsele alimentare prin livrare, acasa, clientii pot descoperi povestea #dincoloderaft a oualor si a fermierului din spate.

De la investitia intr-o hala parasita din judetul Dolj la tehnologia blockchain

„Pe parcursul procesului de productie, fiecare etapa este atent supravegheata de experti ce monitorizeaza indeaproape intregul proces de crestere si cultivare, de la inceput, pana cand produsele ajung in magazinele Carrefour”, se mentioneaza in comunicatul companiei.

Dar care sunt fermierii romani care ajug la un nivel atat de inalt de tehnologizare. Povestea incepe din 2013, cand familia Badea cumpara o ferma devalizata, de unde se furase aproape tot. Recent revenit din Belgia, unde a locuit vreme de peste 10 ani cu parintii inca de cand era copil, Robert Badea decide sa investeasca in ferma dupa ce luase cateva gainile pentru oua praspete pentru a se gospodari in Romania, potrivit unui interviu publicat in octombrie 2020 de ziarulagricol.ro.

Urmatorul pas a fost sa-ncepem constructia primei hale. A fost extrem de greu. Noi nu stiam ce-nseamna sa construiesti o hala, neavand niciunul dintre noi tangenta cu acest domeniu. Nu stiam decat cum se cresc gainile la tara, nu si intr-o avicola. Am incercat sa colaboram cu o firma din Germania,cea care se afla pe locul 1 in acest domeniu, in Europa. Din pacate ne-a respins in prima faza, dar pana la urma ne-a invitat in Germania sa vedem cum se construieste la propriu o hala pentru gaini. Incet, incet, documentandu-ne, in 2016 am reusit sa terminam hala”, povesteste Robert Badea pentru ziarulagricol.ro.

El mai explica si ca gainile sunt crescute In libertate, au padocuri deschise, intra si ies cand vor si se hranesc cu lucerna – lucru care poate fi verificat acum de consumatori gratie tehnologiei blockchain.

Totul este computerizat. Nimeni nu pune mana pe oua, linia tehnologica este manevrata prin intermediul unui computer. Doar la partea de ambalare si sortare avem 8 oameni”, declara tanarul fermier, Robert Badea.

La randul sau, inginerul Laurentiu Tilea, cel care cunoaste absolut tot ce tine de partea administrativa. Spune ca s-a investit foarte mult in tehnologie: „Acesta este viitorul. Computerele inlocuies coamenii. Oricum gasim foarte greu forta de munca.”

Au reusit sa ajunga in marile lanturi se magazine din Romania: Carrefour, Mega image, Penny, Auchan dupa ce au batut la toate portile cu cartonul de oua-n mana. Intr-o zi i-au sunat cei de la un mare lant de magazine din Romania si au intrebat daca le putem livra ou, pe cand in supermarketuri intervenise „criza oualor”.

Furnizorii lor din strainatate si anume cei din Olanda se confruntau cu probleme. Asa am ajuns sa intram in aceste retele. Cred ca am avut noroc. Dumnezeu ne iubeste!”, declara Robert Badea.

Securitate alimentara si blockchain

In blockchain se stocheaza date intr-un mod descentralizat. Aceasta inseamna ca nu exista un singur server in care sa fie pastrate informatiile. In schimb, mai multe copii ale datelor sunt salvate pe diferite noduri (computere) de unde toti membrii pot sa o acceseze si sa o vada. Blockchain creeaza un mediu atat de transparent, incat nevoia de incredere este eliminata complet si nu este necesara nicio autoritate centrala pentru a media intre parti.

Blockheadtechnologies.com arata cum isi arata utilitatea in tehnologia alimentara

  • Descurajarea manipularii in conditii neigienice a alimentelor, fraudelor si publicitatii false
  • Ajuta la rechemarea in masa a produselor contaminate
  • Identifica risipa in lanturile de aprovizionare cu alimente
  • Sanse mai mici de a strica mancarea
  • Permiterea companiilor sa certifice originile organice sau din comertul echitabil al produselor
  • Pe masura ce oamenii incep sa vada beneficiile din lumea reala de a avea o transparenta radicala in lanturile lor de aprovizionare cu alimente, a existat o crestere brusca a companiilor care adopta tehnologia.

Walmart a folosit tehnologia blockchain pentru a-si digitaliza lantul de aprovizionare si a reduce timpul necesar pentru a urmari sursa de contaminare a alimentelor. Carrefour a introdus sistemul blockchain din 2019 in mai multe tari. Si Nestlé foloseste un blockchain pentru a urmari traseul brandului sau de cafea certificat Rainforest Alliance, Zoégas. Pentru a spori increderea si transparenta in jurul produsului, Rainforest Alliance ofera propriile informatii de certificare, garantand originile si practicile de durabilitate ale cafelei. Prin scanarea unui cod QR de pe ambalaj, clientii pot vizualiza informatii despre fermieri, momentul recoltarii, perioada de prajire si chiar certificatul de tranzactie pentru livrarea specifica a cafelei lor.

Bumble Bee Foods isi inregistreaza comertul de ton rosu pe un blockchain pentru a imbunatati trasabilitatea si a descuraja frauda. Sistemul urmareste miscarea pestilor prin lantul de aprovizionare, din momentul in care este prins pana cand este vandut in magazine. La fel ca initiativa Nestle, clientii pot vizualiza informatii despre originea tonului, comunitatea de pescari care l-a prins si dimensiunea capturii. De asemenea, sunt afisate date privind comertul echitabil, oferindu-le clientilor liniste sufleteasca ca banii lor nu sunt folositi pentru a finanta practici neetice precum munca sclavilor si a copiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani