POSIBILA "REVIZUIRE” A SALARIILOR BUGETARILOR – Ministrul Investitiilor anunta ca se ia in calcul si reducerea numarului de angajati
08 April 2023 10:10 Lumea Banilor 1257Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos, vorbeste despre o posibila „revizuire” a salariilor bugetarilor pentru a fi indeplinite jaloanele din PNRR. Bolos a a precizat ca se analizeaza si o potentiala reducere a numarului de bugetari, dar ca decizia finala se va lua in coalitie.
Potrivit ministrului, Romania trebuie sa indeplineasca o conditie impusa in PNRR, adica sustenabilitatea. Iar in momentul de fata avem o cheltuiala cu salariile in sistemul bugetar de in jur de 110 miliarde lei.
Conditia impusa prin PNRR
"Noi avem acum in momentul de fata o cheltuiala cu salariile in sistemul bugetar de in jur de 110 miliarde lei. Conditia pe care noi o avem, impusa in Planul National de Redresare si Rezilienta este cea referitoare la sustenabilitate. Avand in vedere modul in care pune problema Comisia Europeana pentru sustenabilitate, ne indreptam fie spre o revizuire a salariilor in sistemul bugetar, fie spre o potentiala reducere a numarului de bugetari, dar acest lucru il va hotari coalitia la momentul potrivit”, a declarat la antena 3 Marcel Bolos.
Potrivit acestuia, mai exista si varianta in care exista o mai buna colectare a veniturile fiscale la buget, sau o revizuire a politicii fiscale a Romaniei.
Veniturile romanilor
Trebuie reamintit ca romanii raman cu putin peste 300 lei in mana, aceasta fiind raportul dintre venitul mediu si cheltuieli pe persoana. Potrivit Institului National de Statistica, veniturile totale medii lunare au fost in trimestrul IV 2022, in termeni nominali, 6.634 lei pe o gospodarie si 2.648 lei pe persoana. Iar cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul IV 2022, in medie, de 5.842 lei lunar pe o gospodarie (2332 lei pe persoana) si au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 6.105 lei lunar pe gospodarie (2.437 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost, in medie, de 529 lei lunar pe gospodarie (211 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (66,6% din veniturile totale ale gospodariilor).