POLITISTII NU RENUNTA LA PROTESTE – Nemultumiri cu privire la salarii. Iata solicitarile
Se anunta noi proteste ale politistilor in Capitala, acestia fiind nemultumiti de salarii.
Potrivit Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (FSNPPC), Guvernul mentine in procedura de avizare legislativa proiectul OUG prin care vrea sa continue masurile fiscal-economice "discretionare”, acordand majorari salariale "preferentiale”. Sindicalistii sustin ca politistii vor fi amanati de la plata.
Se mai acuza si aplicarea discretionara a unor sporuri in ministerul de Interne, dar in revendicarile trimise Guvernului se vorbeste si despre actualizarea normei de hrana in functie de indicii preturilor de consum stabiliti de INS.
Iata anuntul FSNPPC:
"Dupa protestele din aceste zile, ne pregatim pentru continuarea manifestarilor! .
Cerem respectarea legii si a oamenilor care asigura siguranta cetatenilor si a statului!.
Asa cum am informat, deja, extindem actiunile in Capitala (am incheiat un nou protocol cu Primaria Generala, pentru adunari publice multiple).
Guvernul mentine in procedura de avizare legislativa proiectul OUG prin care vrea sa continue masurile fiscal-economice discretionare, acordand majorari salariale preferentiale, in timp ce familia ocupationala bugetara Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala urmeaza sa fie din nou amanata de la aplicarea IN INTEGRALITATE a grilei de salarizare prevazuta in Legea-cadru 153/2017 (care trebuia aplicata de la 1 ianuarie a.c.).
Programul protestelor
Prin masurile legislative preconizate, drepturile intregii familii ocupationale bugetare AOPSN, ale personalului contractual, dar si ale pensionarilor militari (rezervisti din Armata si Politie, care pot fi rechemati oricand, la ordin, in activitate, conform Legii nr. 446/2006 ), sunt in continuare CALCATE IN PICIOARE de catre actuala Coalitie de guvernare, fapt pentru care vom fi prezenti la sediile institutiilor in cauza, timp de 3 zile, intre orele 10,00-14,00, astfel:
• marti, 16.08 – la MAI si la Ministerul Muncii;
• miercuri, 17.08 – la Guvern, urmat de mars spre sediile PSD/PNL;
• joi, 18.08 – la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania (pe care am informat-o, deja, in scris, despre masurile fiscal-bugetare injuste, prin care drepturile noastre sunt sfidate constant de catre Guvernul actual).
Reamintim faptul ca revendicarile si amendamentele FSNPPC la proiectul OUG in discutie au fost transmise, oficial, Guvernului, MAI, Ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei, precum si Consiliului Economic si Social (al carui aviz consultativ este obligatoriu si poate include propuneri de amendare a initiativei legislative).
Nemultumiri
Principalele revendicari FSNPPC trimise Guvernului privesc:
-aplicarea Legii-cadru a salarizarii nr. 153/2017, in ceea ce priveste Anexele VI si VIII, care fac referire la militarii, politistii si personalul contractual din familia ocupationala Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala (lege modificata prin OUG in ultimii doi ani);
-aplicarea discretionara a unor sporuri, in MAI (de ex.: sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, prevazut de Legea 153/2017, in cuantumul maxim, de 25%, tuturor beneficiarilor din prezent - politistii judiciaristi, structuri de investigatii criminale, de combatere a criminalitatii organizate si antidrog, de actiuni si interventii speciale, centrele de arest-transfer, criminalisti etc. -, este acordat in procente infime, prin raportare la riscurile profesionale si complexitatea muncii);
-actualizarea normei de hrana in functie de indicii preturilor de consum stabiliti de INS;
-regimul juridic discretionar al pensiilor militare de stat si altele”.