POLITICIENII ROMANI CU AVERI IN CRIPTOMONEDE - Deputatul USR Cosette Chichirau și fostul europarlamentar Sorin Moisa, in topul celor mai interesante portofolii cripto
Popularitatea criptomonedelor a cunoscut o „explozie” anul acesta, care s-a propagat rapid chiar in randul investitorilor de retail mai „traditionalisti”. In acest context, devine extrem de plauzibil si usor de anticipat ca si politicienii romani au luat in calcul plasarea „agoniselii” in criptomoneda. Aceasta cu atat mai mult cu cat natura tehnologiei blockchain permite o „discretie” in privinta detinerilor. Lumea Banilor a facut un „top” al celor mai interesante portofolii cripto ale politicienilor, aflate „la vedere”.
Momentan insa, cel putin in Romania, numarul oamenilor politici care detin, in mod declarat si asumat, portofolii cripto, este destul de redus.
Astfel, fostul lider al USR Iasi, deputatul Cosette Chichirau (foto stanga, langa Dan Barna) este un jucator care afiseaza un portofoliu complex de criptomoneda – probabil cel mai complex dupa numarul impresionant de tokenuri virtuale pe care le detine. Se pare că Chichirau pariaza pe plasamente cat mai diversificate pe pietele financiare.
Astfel, Chichirau are, conform declaratiei de avere, investitii in criptomonede pe platformele de exchange cripto Coinbase. Kraken si Binance. In acelasi timp, detine plasamente de peste 270.000 de dolari la Fidelity Brokerage Service (LLC), un cont la Bank of America de 25.000 de dolari, dar și la Cambridge Savings Bank. Deputatul USR are, deasemenea, un cont REVOLUT, pe care are (sume rotunjite) 1600 de euro, 3100 lei si 3500 dolari.
Conform propriei sale declaratii Cosette Chichirau nu se bucura in lumea reala de uriasa sa avere virtuala
Cosette Chichirau ar fi „dat lovitura” si a reusit sa isi creeze un impresionant portofoliu de investitii in aprilie 2021 cand ar fi vandut un apartament detinut in Cambridge cu 540.000 de dolari – suma mentionata, deasemenea, in declaratia de avere. Chiria pe locuinta respectiva i-a adus anul trecut un venit de 21 de mii de dolari.
Deputatul USR a declarat ca valoarea totala a plasamentelor sale cripto este de 65.100 de euro, iar portofoliul sau este diversificat astfel: Bitcoin (BTC) – echivalentul a 8625 euro, Ether (ETH) – 5428 euro, Cardano (ADA) – 1845 euro, Elrond e-Gold, o monedă virtuală lansată la Sibiu (EGLD) – 1630 euro, EOS – 1080 dolari, COMP – 1060 euro, EUR (posibil Energy Web Token EUR) – 27050 euro, USD (posibil Energy Web Token USD) – 9460 euro, DOT – 1015 euro, XLM 990 euro, LINK 920 euro, FIL - 800 euro, FLOW – 700 euro, XRP - 700 euro, XMR - 650 euro, LTC – 650 euro, SUSHI - 500 euro, dar și plasamente mai mici în alte criptomonede (TRX, XTZ, UNI, ICP, OCEAN, USDT și altele).
Deputatul USR mai mentioneaza in declaratia sa un venit anual in suma de 130 de mii de lei de la Parlament, insa niciun autoturism si niciun imobil. De asemenea, nu detine bijuterii sau alte bunuri de valoare, lasand impresia unui investitor extrem de chibzuit si au unei existente austere, in pofida averii sale impresionante.
Fostul europarlamentar Sorin Moisa a „pariat” major pe proiectul COSMOS - Internet of Blockchains
Un alt politician cu un portofoliu diversificat si extrem de interesant in criptomoneda este Sorin Moisa (foto 2), fost europerlamentar PSD, actualmente politician independent. Acesta a fost ales in functia de europarlamentar pe listele PSD in 2014, dar a parasit formatiunea politica si a devenit independent in noiembrie 2017, ramanand in Parlamentul European pana la finalul mandatului, in 2019. Moisa a fost ales de doua ori de Politico Europe, in 2016 si 2017, drept unul dintre cei 40 cei mai influenti europarlamentari, clasandu-se de ambele ori pe pozitia 31.
Inainte sa fie ales ca membru al Parlamentului European, Moisa a fost adjuntul-sef al cabinetului condus de Comisarul pe Agricultura al Uniunii Europene, Dacian Ciolos (2010-2014), consilier politic al delegatiei Comisiei Euroene din Romania (2002-2006) si jurnalist la publicatia Monitorul (1997-2002)
Anul acesta, Moisa a co-fondat, alaturi de mai multi parteneri, un startup care isi propune, printre altele, sa utilizeze tehnologia blockchain pentru a sprijini guvernele in administrarea, supravegherea, reglementarea si posibila monetizare a traficului vehiculelor aeriene civile fara pilot (drone).
Conform declaratiei de avere din 2019, Moisa a tranzactionat in 23 aprilie 2019 criptomoneda ATOM — token digital at proiectului COSMOS- Internet of Blockchains (79.165 unitati) pentru suma de 285.975,86 euro. In aceeasi zi a tranzactionat 10.000 unitati ATOM pentru 6,484 Bitcoin (BTC).
In 2018, Moisa a tranzactionat 690 BNB (token digital Binance) (cantitate: 690), pentru care a obtinut 8.115 euro si 74,57 BNB pentru 2,59 Ether (ETH).
Un alt plasament, in OMG (token digital al proectului OmiseGO), resectiv 3.704 unitati, a fost valorificat in 19 mai 2019 pentru 1496,46 ATOM. Ulterior, Moisa a tranzactionat 5.055 KNC (token digital al KyberNetwork) pentru 258,99 ATOM, 2.792 RDN (token digital al proiectului RA1DEN Network) pentru 176,03 ATOM si un Bitcoin (BTC) pentru 44.200 OCEAN (token digital al proiectului OCEAN Protocols), respectiv 57.44 Ether (ETH) pentru 307.515 OCEAN.
In continuare Moisa detine diferite tokenuri pe platformele de exchange cripto, in valoare de circa 250.000 de euro, asa cum rezulta din declaratia sa de avere din 2019 (FOTO plasamente 2019). Detine, de asemenea, mai multe conturi bancare la banci din Romania si din strainatate, cel mai mare depozit fiind de peste un milion de euro, la ING Begique.
Consilier local USR, milionar in euro, dar conduce o Dacia Logan din 2013
Consilierul local USR Bogdan Stelian Ene, de la Sectorul 3, expert IT, are, de asemenea, un portofoliu consistent de plasamente in criptomoneda.
Acesta s-a rezumat, conform declaratiei sale de avere, la cele doua criptomonede majore – Bitcoin (BTC) – 51,6 unitati si Ether (ETH) -182 unitati.
Suma echivalenta in dolari a plasamentelor sale este impresionanta. Astfel, detinerile in BTC valoreaza astazi peste 2 milioane de dolari, iar cele in ETH aproape 500.000 de dolari. In pofida averii sale impresionante, Bogdan Stelian Ene conduce o Dacia Logan din 2013, asa cum rezulta din declaratia de avere si mai detine o casa de 273 metri patrati in Bucuresti, Sectorul 4. In continuare are venituri inclusiv din activitatea de consultanta IT pentru o companie din Marea Britanie.
Un alt angajat din administratia locala a Bucurestiului, Adrian Corbu, administrator si director general la Compania Municipala Medicala dar salariat si la alte companii municipale, despre care presa a scris ca este ginerele lui Mircia Muntean, fostul primar liberal al Devei, are plasamente cripto conform declaratiei sale de avere. Astfel, la capitolul „Alte active producitoare de venituri nete”, el a notat ca detine mai multe criptomonede, intre care XPR:16541,595028; Cardano (ADA) — 15169,6; VeChain (VET) — 100009,58 si Blocknet – 260. Sotia sa, Paula Corbu, este angajata ca jurist la Compania Muncipala Parcuri si Gradini, dar a candidat la functia de primar al Devei si consilier judetean in Hunedoara din partea Partidului Romaniei Europene.
Si consilierul local PNL de la Sectorul 1, Gheorghe Dinu Nicolae, declara plasamente pe platformele de exchange cripto Bitstamp si Bittrex de 8000 de euro, dar si o investitie in startup-ul romanesc tehnologic Typing DNA, care ofera solutii pentru asa numitul typing biometrics (analiza modului de a tasta) pentru a identifica utilizatorii din online.
Lumea Banilor a identificat si alti politicieni si functionari publici cu interese – mai timide in zona cripto – intre care consilieri locali din localitati mai mici din diferite judete, manageri din TVR si din companii de stat si chiar magistrati care au trecut in declaratia de avere astfel de plasamente, insa numarul acestora ramane destul de restrans.
Cel putin la nivel declarativ, deoarece tehnologia blockchain din spatele diferitelor proiecte de care au tokenuri la tranzactionare permit in mare parte o „discretie” in ce priveste detinerile persoanelor fizice pe diferite platforme de exchange cripto. Astfel, nu ar fi de mirare ca numarul real al politicienilor romani cu investitii substantiale in criptomonede sa fie mult mai mare.