Grid star
criptomonede

POLITIA ROMANA CUMPARA SOFTURI DE MONITORIZARE A TRANZACTIILOR CRIPTO – Politistii, instruiti pentru a identifica si urmari orice utilizator de portofel digital, inclusiv pe darknet

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) cumpara soft-uri de 1,6 milioane lei pentru monitorizarea tranzactiilor cu criptomonede. Anuntul privind achizitia a fost lansat luni, 14 februarie, pe platforma de achizizitii publice SICAP. Politia Romana va plati si un curs de pregatire online a 20 de politisti care vor utiliza solutia informatica, al carui cost este estimat la 60.000 lei fata TVA.

Achizitia se incadreaza in proiectul "Investigarea infractionalitatii informatice si analiza probelor digitale” finantat de UE si include un set de 6 programe de monitorizare si un kit de training.

"Se intentioneaza achizitia de Solutie informatica pentru analiza tranzactii criptomonede (licenta 2 ani), precum si a serviciului de instruire aferent acesteia, in cadrul proiectului Investigarea infractionalitatii informatice si analiza probelor digitale - ROFSIP2016OS5A01P01. Autoritatea contractanta va raspunde in mod clar si complet tuturor solicitarilor de clarificare/ informatiilor suplimentare: 13 zile inainte de termenul limita de depunere a ofertelor Numar zile pana la care se pot solicita clarificari inainte de data limita de depunere a ofertelor/candidaturilor : 20. Valoarea estimata este compusa astfel: - Solutie informatica pentru analiza tranzactii criptomonede (licenta 2 ani) - 6 buc cu valoare estimata 1.523.975,46 lei fara TVA - Curs de pregatire on-line pentru solutia informatica de analiza tranzactii criptomonede: 1 pachet pentru 20 persoane - 1 pachet cu valoare estimata 60.301,45 lei fara TVA”, se arata in anuntul publicat de IGPR pe platforma de licitatii publice.

Proiectul va ajuta autoritatile din Romania sa creeze infrastructura necesara pentru combaterea criminalitatii organizate, motiveaza Politia aceasta achizitie.

Potrivit datelor din fisa tehnica, soft-urile vor oferi suport tehnic pentru identificarea amprentelor digitale ale utilizatorilor de criptomonede, atat pe platformele traditionale de tranzactionare cripto, cat si pe dark net.

Politia Romana semnaleaza situatia actuala: "Sunt folosite echipamente si produse software care nu mai corespund cerintelor actuale”

"La acest moment, la nivelul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate cat si la nivelul structurilor teritoriale sunt folosite echipamente si produse software care nu mai corespund cerintelor actuale in domeniul perchezitionarii si cercetarii sistemelor informatice. De asemenea, la momentul actual, in dotarea I.G.P.R. nu exista o aplicatie software care sa vina in sprijinul specialistilor care desfasoara activitati de analiza a tranzactiilor cu criptomonede, aceste analize fiind efectuate cu solutii gratuite care nu ofera intotdeauna informatii complete cu privire la diversele tipuri de tranzactii efectuate pe piata cripto”, se arata in Caietul de Sarcini al achizitiei.

Prezentul proiect isi propune dezvoltarea capacitatii institutionale de a colecta, agrega si analiza date si informatii de interes in dosarele penale in care desfasoara activitati ofiteri din cadrul structurilor de combatere a criminalitatii organizate, dar si din cadrul altor structuri din cadrul I.G.P.R., mentioneaza autoritatea contractanta.

Iata care sunt principalele cerinte ale IGPR in ce priveste solutiile informatice:

  • Sa verifice legaturile dintre tranzactiile cu criptomonede;
  • Sa urmareasca si sa verifice fluxurile monetare in cadrul blockchain-urilor;
  • Sa poata identifica orice detinator de portofel electonic pe baza adresei tranzactiei cu criptomonede;
  • Sa scaneze automat mai mult de 1.000 forumuri, aplicatii media si site-uri darknet;
  • Interfata intuitiva prin care utilizatorii pot viziualiza si crea rapoarte intuitive cu fluxurile de criptomonede;
  • Sa poata accesa informatiile contextuale open source (OSINT) de pe diverse site-uri web;
  • Numar nelimitat de investigatii.

Din punct de vedere al IGPR, criminalitatea informatica, inclusiv cea care implica folosirea criptomonedelor, este de natura nu numai a produce prejudicii materiale, dar si sa strice imaginea Romaniei in exterior, justifica institutia necesitatea achizitiei

"Din punctul de vedere al tendintelor, criminalitatea informatica produsa in Romania afecteaza, pe langa institutiile financiare, sistemele informatice si imaginea Romaniei pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai buna coordonare si prevenire a acestui fenomen la nivel national pentru a cunoaste factorii generatori de criminalitate informatica si a reduce impactul acestuia”, potrivit anuntului publicat pe SICAP.

Livrarea produselor se va face in termen de 45 de zile de la semnarea contractului cu furnizorul selectat, se mai precizeaza in anunt. Ofertele se desfac in 22 martie, departajarea lor se face in functie de pret si durata cat mai mare a licentei de operare pentru soft-uri (minim 24 luni).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani