PNL SI USR AU PIERDUT – Iordache ramane in functie
PNL condus de Ludovic Orban (foto stanga) si USR, al carui lider este Dan Barna (foto centru) au pierdut la Curtea Constitutionala.
Judecatorii au respins miercuri, 18 noiembrie 2020, ca neintemeiate, sesizarile celor doua partide privind numirea de catre Parlament a lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.
Curtea a retinut ca Hotararile Parlamentului au fost adoptate cu respectarea art.76 alin.(2) din Constitutie si a practicii unitare in materie a Curtii Constitutionale, respectiv cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti (simpla).
Iata comunicatul CCR:
“In ziua de 18 noiembrie 2020, Curtea Constitutionala a pronuntat, cu unanimitate de voturi, urmatoarele decizii:
A respins, ca neintemeiate, sesizarile de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ, sesizari formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Camera Deputatilor si, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal din Camera Deputatilor;
A respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr.30/2020 privind numirea domnului George Edward Dirca in functia de presedinte al Sectiei de evidenta oficiala a legislatiei si documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulata de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Camera Deputatilor.
Pentru pronuntarea solutiilor de respingere mai sus mentionate, Curtea a retinut, in esenta, ca Hotararile Parlamentului Romaniei nr. 29/2020 si nr.30/2020 au fost adoptate cu respectarea art.76 alin.(2) din Constitutie si a practicii unitare in materie a Curtii Constitutionale, respectiv cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti (simpla).
Fata de criticile de neconstitutionalitate aduse Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 29/2020, Curtea a stabilit, in conformitate cu jurisprudenta sa constata, ca nu are competenta de a verifica indeplinirea conditiei subiective referitoare la buna reputatie profesionala, aceasta competenta exclusiva si discretionara revenind autoritatii publice care detine competenta de numire in functie.
Totodata, Curtea a retinut ca procedura de numire a presedintelui Consiliului Legislativ cunoaste doar doua etape: data adoptarii hotararii de numire si data depunerii juramantului in fata presedintilor celor doua Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite in functia mentionata trebuie sa inceteze la momentul depunerii juramantului, data care semnifica preluarea functiei si a atributiilor aferente acesteia”.