Grid star
eveniment

PNL, FRUNTAS LA SILUIREA CONSTITUTIEI – Avocatul Toni Neacsu: „Recordul este detinut de PNL cu 1207 OUG-uri, urmat de PSD cu 645 si PDL cu 367”

Partidul National Liberal este liderul ultimilor 7 ani in materie de siluire a Constitutiei, guvernarile PNL emitand peste 1.200 de ordonante de urgenta, dublu fata de regimurile PSD.

Statistica a fost scoasa la iveala duminica, 3 ianuarie 2021, de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), in contextul in care guvernul PNL condus de Florin Citu a emis OUG 215/2020 privind amanarea cu doi ani (de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2023) a intrarii in vigoare a unei modificari la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Este vorba despre trecerea de la completurile de 2 la completurile de 3 judecatori in apel.

In aceste conditii, avocatul Toni Neacsu prezinta o statistica a intervalului 2004-2020, luand in considerare perioada de dupa 2003, de cand Constitutia revizuita prevede expres ca ordonantele de urgenta trebuie adoptate numai in situatii extraordinare. Or, cabinetele PNL au abuzat din plin de permisiunea constitutionala, chiar daca Guvernul este numai un legiuitor delegat de catre Parlament, acesta din urma fiind „unica autoritate legiuitoare a tarii”, dupa cum spune Constitutia Romaniei la art. 61 alin. 1, atrage atentia Neacsu.

Ipocrizia PNL este cu atat mai mare, cu cat acelasi partid a sustinut referendumul din 2019 al presedintelui Klaus Iohannis, privind interzicerea legiferarii prin ordonante de urgenta in domeniul justitiei (idee preluata dintr-o recomandare a Comisiei de la Venetia), aminteste Toni Neacsu.

Prezentam cele doua postari de pe Facebook ale avocatului, insotite de tabele (disponibile aici si aici):

„Nu ma mai satur sa demasc ipocrizia partidelor, politicienilor si guvernantilor nostri.

Aveti mai jos evolutia ordonantelor de urgenta incepand din 2014.

Daca de obicei erau undeva la 100 de oug-uri pe an, cu "performanta" laudabila din 2015 cand au fost numai 64 de oug-uri, in 2020 am ajuns la recordul de 227.

Intre 4.11.2019 (investirea primului Guvern Orban) si 31.12.2020 au fost emise nu mai putin de 249 de oug-uri, adica, jucandu-ne putin cu cifrele, 17,7 pe luna sau o OUG la fiecare o zi si jumatate! Recordul -probabil ca mondial, dar nu am verificat - a fost atins la 4 februarie 2020 cand au fost emise nu mai putin de 25 de oug-uri intr-o zi.

De ce este vorba despre ipocrizie?

Pentru ca iata la ce se angaja, in numele apararii democratiei, presedintele PNL:

„Partidul National Liberal se angajeaza sa tina cont de acest aviz al Comisiei Europene pentru Democratie in Drept cu privire la modificarile aduse de guvernarea PSD – ALDE in domeniul Justitiei si sa implementeze toate aceste recomandari, alaturi de cele formulate in rapoartele de evaluare MCV ale Comisiei Europene si de catre Grupul Statelor Anti-Coruptie (GRECO) in cadrul Acordului national pentru asigurarea parcursului european al Romaniei”.

Avizul Comisiei de la Venetia, la care se face referire, spunea, printre altele:

„Cel mai ingrijorator, Guvernul continua sa promoveze modificari legislative prin ordonante de urgenta. In vreme ce Constitutia prevede in mod clar ca acestea ar trebui sa fie masuri exceptionale, legislatia promovata prin OUG, a devenit o rutina. Aceasta practica slabeste controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separarii puterilor si perturba securitatea juridica. Comisia de la Venetia invita autoritatile romane sa limiteze drastic utilizarea OUG-urilor”, raportul din 24.06.2019).

Democratia si statul de drept nu se pot construi si apara decat prin respectarea unor principii egale pentru toate partidele, prin asumarea intima si sincera ca politician a unor reguli de conduita si decizie, iar nu prin negocierea lor ipocrita cand este vorba despre interesul tau si al partidului tau”.

Iarasi despre demagogie, ipocrizie si deficitul real de democratie din Romania.

De la revizuirea Constitutiei din 2003 (cand s-a lamurit caracterul absolut exceptional al legiferarii prin ordonante de urgenta) in Romania s-au emis pana in prezent 2.252 de ordonante de urgenta, cu o medie de 132 pentru fiecare an. Dupa culoarea politica a partidelor care au guvernat recordul este detinut de PNL cu 1207 oug-uri, urmat de PDSR/PSDR/PSD cu 645 de oug-uri si PDL cu 367 oug-uri.

In aceeasi perioada Parlamentul Romaniei a emis un numar total de 5.653 legi. Practic rezulta ca la fiecare 2,5 legi emise in mod legitim de Parlament guvernele emit o ordonanta de urgenta. Legiferarea este de fapt impartita intre legiuitorul prevazut de Constitutie ca fiind cel legitim si cel care ar trebui sa legifereze doar in mod exceptional.

In aceasi perioada guvernele Romaniei au emis si 613 ordonante simple (=2.865 acte normative), ceea ce inseamna ca litera Constitutiei este o simpla farsa, ca spiritul Constitutiei este doar un pisoar in fata vointei politicienilor, iar alegerile nu sunt organizate pentru a reflecta in activitatea normativa vointa suverana a poporului, pentru a constitui parlamente legitime care sa reflecte suveranitatea nationala, ci doar pentru a stabili cine vine la butoanele puterii guvernamentale, pentru ca acolo este puterea adevarata si de acolo se impart ciolanele si ciozvartele succesului. Guvernele Romaniei dau mai multe ordonante de urgenta decat sedinte au pe an, ca si cand Romania din 2004 ar fi fost in continuu numai intr-o situatie de urgenta.

Regula intr-o democratie reala este simpla, usor de inteles de oricine nu sufera de analfebetism functional:

Parlamentele legifereaza, dau legi, pentru ca doar el reprezinta poporul roman, iar Guvernele le aplica. Parlamentul este legiutor (unicul spune Constitutia noastra) iar Guvernul este un executiv, adica le pune in aplicare.

Situatia din Ramania reprezinta un esec major al democratiei, al statului de drept si mai ales demonstreaza o lipsa de aderenta reala a clasei noastre politice si a electoratului la principiile fundamentale ale democratiei liberale clasice.

Redau si textele din Constitutie, atat de simple si clare:

art. 1 alin. 4 Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - LEGISLATIVA (adica Parlamentul s.m.), EXECUTIVA (adica Guvernul s.m.) si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.

art. 2 alin. 1 Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita PRIN ORGANELE SALE REPREZENTATIVE (adica prin Parlament s.m), constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

art. 61 alin. 1 Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si UNICA AUTORITATE LEGIUTOARE A TARII.

art. 115 alin. 4 Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii EXTRAORDINARE a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

sursele pentru datele din material: *Consiliul legislativ. Repertoriul legislatiei Romaniei *site-ul Camerei Deputatilor, legislatie *wikipedia, pentru guvernele Romaniei”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani