PNL DISTRUGE MINERITUL LA CEREREA UE – Acuzatie devastatoare: „Planul a fost agreat de Orban la Bruxelles in ianuarie 2020”
Uniunea Europeana nu este straina de protestul celor peste 1.000 de mineri din Valea Jiului, disperati ca nu si-au mai primit salariile. Mai mult: chiar UE i-a ordonat fostului prim-ministru Ludovic Orban sa puna pe butuci mineritul din Romania.
Acuzatia a fost lansata sambata, 20 februarie 2021, si duminica, 21 februarie 2021, de catre europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes (foto 2), cel care a avertizat ca distrugerea mineritului va provoca exodul a mii de romani si va aduce tara noastra in dependenta energetica fata de alte state – de exemplu, Ungaria.
Iar originea raului este planul denumit Green Deal (Pactul Verde European), pe care Terhes il descrie drept „o utopie ideologica neomarxista care va avea ca efect distrugerea economiei”. Unul dintre obiectivele pactului il reprezinta inlocuirea energiei bazate pe combustibili fosili cu asa-numita „energie verde”. Problema este ca energia verde nu trebuie sa existe de sine statator, ci trebuie sa se completeze cu energia fosila, subliniaza Chris Terhes. Altminteri, Romania risca sa ajunga in dezastrul cu care se confrunta statul american Texas, cand gerul a facut nefunctionale toate turbinele eoliene si toate panourile solare.
Eurodeputatul PNTCD mentioneaza ca l-a confruntat personal la Bruxelles pe Ludovic Orban in ianuarie 2020, cerandu-i sa nu accepte Green Deal, dar liderul PNL a ramas refractar.
Pe scurt: distrugerea mineritului este nici mai mult, nici mai putin decat o tradare nationala, ce va lasa Romania fara o sursa care produce 20% din totalul energiei si care chiar va conduce la blocarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara, mai spune Terhes.
Prezentam cele doua postari de pe Facebook ale eurodeputatului taranist (disponibile aici si aici):
„Ce se intampla acum in Valea Jiului este punerea in aplicare a unui plan de distrugere a sistemului energetic romanesc, unde intra si mineritul, plan agreat de premierul PNL Ludovic Orban la Bruxelles in luna ianuarie 2020.
Efectul acestui plan este atat de a distruge posibilitatea de crestere economica a Romaniei, care va fi dependenta de energia produsa in alte tari (Ungaria, de exemplu), cat si de a forta sute de mii de oameni disperati sa plece din Romania sa lucreze in Vestul Europei, unde sa aduca plus valoare economica acelor tari.
Odata cu actuala legislatura europarlamentara, inceputa in 2019, o tema majora de discutie la Bruxelles a fost asa numitul "Green Deal" (Pactul Verde european), o utopie ideologica neomarxista care va avea ca efect distrugerea economiei UE.
Green Dealul-ul a fost jucaria care i s-a dat de PPE in mana lui Timmermans, la schimb ca sa fie sustinuta Ursula von der Leyen ca presedinte al Comisiei Europene. Tot atunci o jucarie a primit si Ciolos, asa numita "Conferinta pentru viitorul Europei", ce are ca obiectiv gasirea de solutii pentru distrugerea statelor suverane si nationale in vederea transformarii UE intr-o federatie, solutii care insa sa evite modificarea Tratatului UE.
Unul dintre obiectivele acestui Green Deal este abolirea energiei generate din arderea carbunelui si a gazelor deoarece ar polua prea mult si inlocuirea acestor surse cu "energie regenerabila" sau "energie verde" (adica energie facuta din panouri solare, eoliene, etc).
Acest lucru e necesar pentru a putea atinge "tinta" stabilita de Ursula von der Leyen ca pana in 2030 sa se reduca emisiile de gaze cu 55%. Parlamentul European a votat ulterior ca emisiile sa fie reduse cu 60% pana in 2030, ceea ce e si mai utopic.
Energia verde e importanta si binevenita, insa aceasta trebuie sa fie una complementara la sursele de energie care exista in prezent. Situatia din Texas din aceasta perioada a demonstrat, de exemplu, ca intr-o situtie de frig cumplit ti se blocheaza eolienele si solarele, iar daca nu ai alte surse de energie cam stai in intuneric si frig, fara a lua in calcul blocarea economiei.
Incepand cu toamna anului 2019 in Parlamentul European s-au votat o serie de rezolutii si acte care priveau acest Green Deal.
Eu personal am votat impotriva Green Deal si impotriva amendamentelor care fac referire la el. De asemenea, am vorbit impotriva acestei utopii in comisiile in care sunt. Am spus chiar si in presa internationala ca solutia pentru UE nu este Green Deal-ul.
Vocea si pozitia mea in delegatia Romaniei din Parlamentul European, insa, este una minoritara, ba chiar singulara pe unele aspecte.
In 7-9 ianuarie 2020 Ludovic Orban a facut prima sa vizita la Bruxelles in calitate de premier al Romaniei. Cu ocazia acelei vizite premierul s-a intalnit si cu europarlamentarii romani care au dorit sa mearga la intalnire. Am fost cca 25 de europarlamentari.
La masa am stat chiar in fata lui, iar temele pe care le-am ridicat eu in discutie au fost:
- erorile din raportul MCV si ca e inadmisibil ca Romania sa accepte "recomandari" eronate in privinta justitiei, scrise de niste birocrati al caror nume nu se cunoaste;
- situatia Green Deal.
Referitor la Green Deal i-am spus public, in fata a peste 20 de europarlamentari romani, sa nu angajeze Romania in aceasta utopie neomarxista, pentru ca va distruge sectorul minerit (cu implicatii negative evidente si pe orizontala) ce va avea efecte nocive atat pe plan social cat si strategic, punand Romania in situatia de a depinde de energia produsa de alte tari.
Referitor la efectele negative pe plan social am spus ca va arunca in aer zona Vaii Jiului si altele din Romania, condamnandu-i pe oamenii respectivi la o si mai mare saracie, ceea ce va influenta si mai mult emigratia.
Referitor la dependenta energetica a Romaniei, am spus ca sunt zile si in prezent cand Romania nu produce energie cat consuma, trebuind sa importe de la vecini. Distrugerea sectorului minerit din Romania va conduce la inchiderea termocentralelor cate mai sunt in tara, cu efect direct in scaderea propriei capacitati de productie energetica a Romaniei.
Raspunsul premierului a fost, parafrazez: Dar primim 750 de milioane de euro de la Comisia Europeana, din Fondul pentru Tranzitie Justa, pentru a recalifica zona Vaii Jiului sau altele sa faca turism sau alte activitati.
"Domnule premier, zic, ce-s 750 de milioane de euro la cati bani pierde Romania pentru ca trebuie sa cumpere energie mai scumpa de la altii? Daca inchideti termocentralele de unde va importa Romania curent?"
"Din Ungaria", mi s-a raspuns din sala.
"Si Ungaria pe ce face curent, ca doar nu au hidrocentrale?", zic.
"Si pe carbune", mi s-a raspuns.
"Deci daca ungurii fac energie pe carbune e ok, dar daca romanii fac pe carbune polueaza? Trebuie sa fiti inconstienti sa acceptati asa ceva", zic.
A intervenit un alt europarlamentar USR peste mine si subiectul s-a incheiat.
Daca cautati pe net declaratiile lui Ludovic Orban dupa intalnirile cu oficialii europeni o sa vedeti ca accepta si conditiile acestei aberatii utopice neomarxiste "Green Deal", care va saraci Europa si-i va compromite economia.
In cazul Romaniei, Green Dealul, la cum a fost acceptat de oficialii romani, ne va compromite sectorul energetic, ne va forta sa cumparam curent mai scump de la straini (pret care va fi resimtit si de consumatori) si va creste somajul in Romania, cu efect direct in cresterea emigratiei si depopularea unor zone intregi din Romania.
Carbunele din Valea Jiului este bun si functional pentru termocentralele noastre si am vorbit cu un fost director al unei termocentrale din zona care mi-a explicat cum a facut ca sa mearga totul pe profit. Din pacate a fost schimbat de aceiasi tradatori de tara care predau Romania strainilor, vanzand pe nimic ceea ce au construit parintii si bunicii nostrii.
Grupul ECR din Parlamentul European, unde e si PNTCD, s-a opus constant acestei utopii tocmai din cauza efectelor pe care Green Deal le va genera pe plan social si economic”.
„Miza Guvernului Citu este distrugerea capacitatii de productie a cel putin 20% din energia Romaniei
Minerii din Valea Jiului sunt victimele tradarilor nationale ce au ca obiectiv distrugerea sectorului energetic romanesc si condamnarea Romaniei la subdezvoltare, iar a romanilor la saracie si emigrare.
Presa vanduta, propagandisti de serviciu, ONG-uri platite de guverne straine si politicieni tradatori de tara ii acuza pe mineri ca cerintele lor sunt nerealiste, incercand sa intoarca opinia publica contra lor pe motiv ca vor bani. Minerii nu cer decat sa li se plateasca salariile restante. Nu cer privilegii ci doar ceea ce li se cuvine pe baza contractuala.
Pentru mineri refuzul statului de a le plati salariile este o chestiune personala. Pentru noi, toti ceilalti, ce se intampla in prezent cu minerii din Valea Jiului trebuie sa fie o chestiune de interes national, daca tinem la Romania.
Miza falimentarii sectorului minerit este de a pune Romania intr-o situatie de dependenta energetica in raport cu vecinii, ceea ce va condamna Romania la subdezvoltare si pierderea suveranitatii.
In acest moment, 21.02.2021, ora 13:34:11, situatia energetica a Romaniei sta in felul urmator:
- 20.00% din energia produsa in Romania este pe carbune (a se vedea poza). Azi noapte procentul de energie produsa pe carbune a fost de aproape 30%.
- Romania nu produce curent cat consuma, astfel ca importa in acest moment 566 MW/ora. Azi noapte importa mai mult.
[aici se poate vedea live situatia: https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national]
Acest 20.00% de energia produsa pe carbune reprezinta in cifre efective 1274MW/ora.
In Romania sunt doua mari centre energetice care produc curent pe carbune: CE Oltenia, cu capacitate de productie de 3500 MW/ora, si CE Hunedoara, cu capacitate de 1350MW/ora.
Daca aceste doua complexe energetice ar functiona la capacitate maxima ar produce in total 4850MW/ora, ceea ce ar face Romania nu doar sa-si acopere consumul intern de curent, dar ar avea si de dat la altii cca 4300 MW/ora.
Termocentralele din CE Oltenia functioneaza cu lignit, care se gaseste in Gorj, iar cele din CE Hunedoara cu huila, care se gaseste in zona Vaii Jiului (minele din Petrosani, Lupeni, etc).
Falimentarea minelor de lignit din Gorj va conduce la blocarea CE Oltenia.
Falimentarea minelor de huila din zona Vaii Jiului va conduce la blocarea CE Hunedoara.
Evident, pentru ca aceste complexe energetice sa mai poata functiona vor trebui sa importe carbune, altfel se vor inchide. In anii trecuti s-a pus in discutie importarea de carbune din Indonezia, iar mai recent s-a important carbune si din Noua Zeelanda. Asta in contextul in care minele romanesti, aflate la doi pasi, sunt ajutate sa falimenteze.
Pentru a intelege absurdul situatiei, si de ce problema acestor mineri ne priveste pe toti romanii, voi explica punctual:
1. Minerii sunt in subteran pentru ca nu si-au primit salariile restante. In plus, ei spun ca vor sa munceasca si ca e nevoie de carbunele lor pe piata.
2. Unii politicienii romani (vedeti, de exemplu, declaratia recenta a lui Basescu) spun insa ca mineritul din Romania nu este rentabil (in contextul in care nu au facut nimic sa-l modernizeze).
3. Termocentrala Mintia, ce face parte din CE Hunedoara, a fost oprita (adica nu mai produce curent) pe motiv ca nu mai are carbune, huila, in contextul in care carbunele e la doi pasi, in minele unde minerii sunt tinuti neplatiti.
4. Termocentrala Mintia, insa, da si agentul termic in Deva. Pentru ca termocentrala a fost oprita, peste 4500 de apartamente din municipiul Deva sunt in frig. Scolile s-au inchis, pentru ca salile de clasa sunt neincalzite, copiii fiind trimisi acasa sa inghete de frig in propriile apartamente.
5. Atat minele respective, cat si CE Hunedoara sunt ale statului roman, sau statul e actionar majoritar. Acest stat e condus in prezent de Guvernul Romaniei, sustinut de coalitia PNL-USR-PLUS-UDMR.
6. Acest Guvern importa energie pentru ca unitatile sale de productie energetica nu produc energie cat consuma Romania.
7. Desi unitatile sale ar putea produce energie nu doar pentru consum propriu, ci si pentru a vinde la altii, Guvernul saboteaza sectorul minerit, care produce conbistibilul pentru respectivele unitati.
8. Daca in prezent Romania importa 0.8% energie, ca sa acopere consumul total, prin sabotarea sistemului termoenergetic Romania va trebui sa importe cel putin peste 20%.
In acest context intreb: cat de iresponsabil sa fie Guvernul Citu sa saboteze un sector care produce peste 20% din energia Romaniei?
In acest moment, cand e zi afara (noaptea fotovoltaicele nu produc curent), din energia consumata de Romania 0.89% este din import.
Ganditi-va, insa, ce va insemna pentru Romania sa-si compromita sectorul care ii produce peste 20% din energie. Cam la ce pret credeti ca ne vor vinde strainii curentul, cand peste 20% din ce vom consuma va fi de la ei?
Ce face acest Guvern nu este din prostie sau incompetenta, pentru ca lucrurile sunt prea bine facute in rau ca sa fie intamplatoare.
Ceea ce face Guvernul Citu este pur si simplu tradare nationala. Sabotarea sectorului termoenergetic, si implicit a mineritului, este sabotarea dezvoltarii Romaniei!
Deciziile Guvernului Citu de a falimenta mineritul au efect dezastruos asupra Romaniei si viitorului ei, de aceea e obligatia fiecaruia dintre noi sa ne opunem acestui act de tradare nationala si vanzare a intereselor Romaniei.
-----
La adresa de mai jos gasiti la 10 minute situatia energetica a Romaniei. Uitati-va la ultima coloana din tabel pentru a vedea daca importam sau nu energie. Pentru a intelege miza sabotarii sectorului mineritor, luati cifrele din coloana de energie produsa pe carbune si le mutati pe ultima coloana, cu energia din import. Aceia vor fi bani pe care ii vom plati strainilor si-i vom imbogati pe altii.