Grid star
analize

PNL, de tot rasul

Premierul Marcel Ciolacu joaca cu demisia pe masa. Isi asuma raspunderea. In numele sau si al Guvernului. Pentru legea austeritatii. Cu care multi dintre penelisti sunt in dezacord. Dar totusi, sub presiunea lui Ciuca, au aprobat. Si, dupa, unii liberali s-au oparit. Si transmit avertismente de tot rasul.

Degringolada PNL nu mai poate fi oprita. Ea a inceput de mult. Procesul de prabusire in sondaje s-a consolidat. El nu este nicidecum conjunctural. "Guvernele lui” au facut praf "partidul lui”. Artizanul scoaterii de pe harta a PNL este Klaus Iohannis. Dar, evident, o vina grea poarta si liberalii de toate categoriile. Pentru ca l-au sustinut. Pentru ca nu au miscat in front, nici atunci cand deciziile lui Iohannis erau in mod clar periculoase pentru partid, pentru imaginea acestuia. Iar imaginea s-a deteriorat odata cu degringolada economiei Romaniei. Au existat patru guverne "iale lui”. De doua ori Guvernul Orban, odata Guvernul Citu si ultima data Guvernul Ciuca. Toate au tras Romania in jos. Toate au afectat grav existenta unor segmente semnificative ale populatiei. Toate cele patru guverne le-au ridicat liberalilor populatia in cap. Cercetarile de piata nu mint. Cel putin in aceasta privinta. Observati cum toate sondajele, indiferent de catre cine sunt comandate, demonstreaza nu numai o scadere dramatica a credibilitatii PNL, care se duce undeva spre 15%, dar mai ales - si asta este mai important - un trend constant decrescator. Si ce solutie au gasit unii dintre liberali pentru a remedia aceasta situatie?

Acestia isi imagineaza ca in conjunctura actuala mai este posibila scamatoria aplicata in trecut cu succes. De catre PSD. Adica sa faca un fel de opozitie din interior. Sa stea la guvernare, sa beneficieze de toate avantajele accesului larg la resurse, dar, in acelasi timp, sa vocifereze impotriva masurilor adoptate de Executiv. A tinut in trecut, dar astazi nu mai tine. Situatia grava in care se afla Romania are drept efect penalizarea unor asemenea trucuri politice. Cum-necum, intr-un trecut mai indepartat, cu Crin Antonescu la butoane, liberalii s-au descurcat, facand opozitie din interior in cadrul USL. Ulterior s-au descurcat si social-democratii, sub guvernele conduse de premieri PNL. Dar PSD avea cateva atuuri. Primul si cel mai important este ca stia sa controleze si sa cenzureze in mod inteligent informatiile. In al doilea rand, s-a priceput sa atraga o serie de voci din presa de partea lui. In al treilea rand, obiectiv vorbind, ca parte a Executivului sub Guvernul Ciuca, ministrii PSD au gestionat in asa fel situatia, incat nu au turnat sare pe ranile deschise ale populatiei.

A se vedea de pilda cazul Virgil Popescu. In mod cert, acesta a gestionat dezastruos domeniul energiei. Motiv pentru care, iata, nu am indeplinit niste jaloane, iar Romania pierde zeci de milioane de euro. Cu o incrancenare demna de o cauza mai buna, liberalii au continuat insa sa-l sustina pe acesta din punct de vedere politic, transformand partidul in paratrasnet. Astazi romanii nu mai sunt in situatia de a accepta asemenea jocuri, in care demagogia sa tina loc de paine.

Degringolada PNL nu mai poate fi oprita prin demagogie si hamaiala. Ci doar in masura in care reprezentantii din Executiv ai acestui partid, in masura in care sunt capabili, vin cu proiecte viabile, care in mod vizibil aduc guvernarii valoare adaugata. Si feresc populatia de consecintele crizei. Dar acest lucru nu se intampla. Si nici nu se poate intampla. Cel putin atata timp cat cei mai multi dintre ministrii liberali sunt insurubati in Guvern de catre Klaus Iohannis, executa dispozitiile acestuia si se manifesta ca niste pafaristi in materie de administratie publica centrala. PNL nu are resursele interne necesare pentru a stopa acest fenomen. Pentru a produce o revolutie in Executiv, promovandu-i in functie pe cei mai competenti dintre liberali, pe liberalii care au refuzat sa linga clanta la Cotroceni.

Ultimele reactii ale liberalilor sunt de tot rasul. Mai intai au declansat o falsa furtuna, anuntand ca refuza sa se conformeze promovarii legii austeritatii pe calea asumarii raspunderii. Si ca vor merge pe o motiune de cenzura. Apoi, din doua directii, acestor contestatari, transformati in clantai, li s-a pus pumnul in gura. O data de la Cotroceni, de catre Klaus Iohannis. Si a doua oara de la conducerea PNL, de catre generalul cu patru stele Nicoale Ciuca. Si, spre hazul general, nimeni nu a mai miscat in front. Au aprobat in forul lor de conducere cu ochii inchisi asumarea de raspundere, angajandu-se sa o sustina in Parlament. Si culmea este ca nimeni nu vazuse inca textul de lege. Si astfel s-au facut prima data de ras. Iar a doua oara, imediat dupa aceea, cand cativa clantai liberali au amenintat ca de acum incolo PSD a incurcat-o. Ca va fi in mod sever cenzurat. Ca socialistii nu-si vor mai putea face de cap. Nu este deloc clar insa in ce fel va fi sustinuta respectiva amenintare. Cum? Cand? Unde?

Nu-mi iese din cap modul in care s-a jucat aceast comedie in PNL. Cum adica? Urlii de-ti pesnesc plamanii contra asumarii raspunderii, apoi o aprobi si imediat incepi sa ameninti, in conditiile in care, pana la urma, nimeni nu cunoaste, decat cu mare aproximatie, continutul viitorului act normativ. Au validat pe neve si apoi invalideaza tot pe neve. Si mai au pretentia ca oamenii sa-i creada.

sursa: corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani