Grid star
antreprenoriat

PLOAIE DE BANI DE LA COMISIA EUROPEANA – Ajutor de peste 1 miliard de euro. Bani pentru intreprinderile mari consumatoare de energie

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare a Romaniei menita sa acorde o compensatie partiala intreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o crestere a preturilor la energie electrica ce rezulta din costurile indirecte ale emisiilor in cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii ("ETS”).


Schema notificata de Romania, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde EUR, va acoperi o parte din preturile mai ridicate la energie electrica rezultate din impactul preturilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice (asa-numitele “costuri indirecte ale emisiilor”) suportate in perioada 2021-2030. Masura de sprijin vizeaza reducerea riscului de “relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situatie in care intreprinderile isi muta productia in tari din afara UE cu politici mai putin ambitioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel mondial.

De aceasta masura vor beneficia intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon enumerate in anexa I la Orientarile privind anumite masuri de ajutor de stat acordate in contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera dupa 2021.

Valoarea maxima a ajutorului

Compensatia va fi acordata intreprinderilor eligibile sub forma unei rambursari partiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate in anul precedent, plata finala urmand sa fie efectuata in 2031. Valoarea maxima a ajutorului va fi egala cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate. Valoarea ajutorului se calculeaza pe baza valorilor de referinta privind eficienta consumului de energie electrica, care asigura faptul ca beneficiarii sunt incurajati sa economiseasca energie.

Potrivit CE, pentru a putea beneficia de compensatie, beneficiarii trebuie:

-sa puna in aplicare anumite recomandari formulate in urma auditului energetic;
-sa acopere cel putin 30 % din consumul lor de energie electrica din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon (prin instalatii de producere a energiei din surse regenerabile de la fata locului sau din aproprierea sitului, prin contracte de achizitie de energie electrica fara emisii de dioxid de carbon sau prin garantii de origine);
-fiesa investeasca cel putin 50 % din valoarea ajutorului in proiecte care conduc la reduceri substantiale ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale instalatiilor lor. Beneficiarii vor trebui sa respecte una dintre aceste obligatii in termen de trei ani de la acordarea ajutorului.
Reamintim ca saptamana trecuta, Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor a Romaniei in valoare de 4 miliarde euro, aproximativ 19,7 miliarde RON. Banii vor fi folositi pentru sprijinirea intreprinderilor din toate sectoarele, in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani